Mangala bir Türk zeka ve strateji oyunudur. 5 yaşından itibaren tüm yaş gruplarına uygundur. Çocuğunuzun zeka gelişimi için özellikle önerdiğim oyunlardan biridir. Ayrıca ABD'nin California eyaletinde bulunan Berkeley Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre zeka oyunlarının çocukların IQ seviyesini arttırdığı kanıtlandı. Araştırma öncesinde bir ilkokulda çocukların IQ seviyeleri ölçülmüş ve 90 puan seviyesinde çıkmış. 8 haftada toplam 20 saat süren zeka oyunu derslerinin sonrasında çocukların IQ 'ları 103 çıkmış yani toplam 13 puan artmış. O yüzden elinizden geldiğince çocuklarınıza oynatmaya çalışın.
Mangala Oyunun Çocuğunuza Faydaları
*Dikkatini yoğunlaştırma
*Odaklanma
*Ezberci zihniyetten uzaklaşma
*Stratejik düşünme
*Sosyal gelişim
*Öngörme
*Tasarlama
*Analiz etme
*İnce motor becerileri
*Parça bütün ilişkisi kurma
*Görsel algı
*Hafıza
*Öz güven
*Zihinde canlandırma
*İpuçlarından yararlanma
*Dil gelişimi
*Çözüm yöntemi kullanma becerilerinin gelişiminde faydalı olacaktır.
Ayrıca bu oyunu oynayan çocukta kazanmayı ve kaybetmeyi,kazananı kutlamayı ve sabretmeyi öğrenecektir. Size tavsiyem oyun esnasında çocuğunuza destek olun en küçük başarısını bile kutlayın, onu tebrik edin.
Mangala Nasıl Oynanır?
Bu oyun 2 kişi ile oynanır. Oyun tahtasının üzerinde karşılıklı 6'şar edet olmak üzere 12 küçük kuyu bulunur. Her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmakta. Toplam 48 adet taş ile oynanır.
Öncelikle oyuncular 48 taşı her kuyuya 4'er adet olmak üzere dağıtır. Oyunda her oyuncunun önünde 6'şar adet küçük kuyu olur. Karşıda bulunan 6 küçük kuyu da rakibin kuyularıdır. Burada oyunun amacı her oyuncunun kendi hazinesinde en fazla taşı toplamaya çalışmasıdır. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu seti kazanır. Oyuna ise kura ile başlanır. Toplam 4 kural vardır.
1.Kural : Kura ile başlanan oyunda kurada galip gelen oyuncu ilk başlar ve istediği kuyudan toplam 4 adet taş alır. Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin ters yönünde yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak ilerler. Elindeki taşları dağıtmış olur. Elindeki son taş hazinesine denk gelirse oyuncu tekrar oyun hakkı kazanır. Eğer kuyusunda tek taş varsa sırası gelince bu taşı sağdaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibe geçer böylelikle oyunda hep elde kalan son taş oyunun kaderini belirler.
2.Kural : Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırken elinde taş kaldıysa rakibinin bölgesine de taş dağıtmaya devam edebilir. Oyuncunun elinde kalan son taş rakibinin bölgesindeki taşlarının toplamını çift yaparsa (2,4,6,8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur. Onları kendi hazinesine koyar ve hamle sırası rakibe geçer.
3.Kural : Oyuncu taşları dağıttığı esnada elinde kalan son taş kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve bu boş kuyunun karşısında bulunan rakip kuyusunda taş var ise hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar.
4.Kural : Oyuncuların herhangi birinin bölgesinde bulunan kuyularındaki taşları biterse set de biter. Oyunda taşı ilk biten oyuncu ,rakibinin bölgesindeki tüm taşları da almaya hak kazanır. Toplam 5 set oynanan oyunda oyunu kazanan oyuncu 1 puan , kaybeden oyuncu 0 puan ,berabere biten oyunda 0,5 puan alınır. Oyun sonunda puan toplamında kimin puanı daha fazla olursa oyunu o kazanır.
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder