SON YAYINLAR
latest

YENİDOĞAN BANYOSU

Yenidoğan banyosu nasıl yapılmalıdır? Yenidoğan banyosu ile ilgili sıkça sorulan sorular.
Sevgili anneler bebeğinizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan banyo bebeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Banyo konusu yenidoğan banyosu ise haliyle tedirgin olmanız çok normal. Banyoda yalnızsanız,ihtiyacınız olan bir şeye uzanamama durumu ,bebeğe bir şey olur mu korkusu ,banyosunu doğru yaptırabilir miyim ? korkusu hepsi içinde olur. Bu stresiniz çok doğal . Bu yazımda bu yüzden sizi rahatlatacak yöntemleri anlatacağım. Ve özellikle sık sık sorulan yenidoğan banyosu sorularının cevaplarını yazacağım.

Önce Hazırlanın
Anneler bebeğinizi banyo yapmaya hazırlamak kadar banyoyu da ,kendinizi de uygun hale getirmek bir o kadar önemlidir. Öncelikle tırnaklarınız uzunsa kesiniz bebeğinizin cildi hassas olacağından tahriş etme durumunuz yüksek. Daha sonra elinizde kolunuzda takı varsa (yüzük,saat vs) bunları çıkarmanız gerekmektedir.

Banyoyu da bu esnada uygun hale getirmeniz gerekmektedir. Banyonun soğuk olmaması ve aşırı sıcak olmaması önemli bir kural. Yanınıza bebek şampuanı,bebek lifi,bebek bezi,kıyafetleri ,havlu ,bornozu vs almayı unutmayın. Bebeklere özel uygun bebek banyo küvetlerinden kullanamanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü daha güvenli ve yalnızsanız tek başına bebeği kavrayıp yıkamakta çok zorlanırsınız. Küvet üzerinde banyo süngeri bulunduğundan bebeğinizi rahatlıkla koyacağınız bir aparat oalcak ve bebeğinizin düşme riskini azaltacaktır.

Bebeğiniz için kullanacağınız ürünlerin sağlıklı olup olmaması son derece önemlidir. Şampuanı göz yakmayan ve bebekler için olanlardan seçilmeli parfümsüz olmalıdır. Yani elinizden geldiğince doğal ürünler kullanmaya çalışın. Banyo lifi oldukça yumuşak ve onu tahriş etmeyecek gözenekleri ona uygun şekilde olmalıdır.

Ek olarak bebeğinizi uzun süre banyoda tutmamaya özen gösteriniz. En fazla 15 dk olmalıdır. Duşu bittikten sonra hemen bornozuna sarınız. Ve çok oyalamadan üstünü giydiriniz. Şunu da unutmayın anneler, banyoyu bebeğinize sevdirmenin en güzel yolu ve onu sakinleştirmek için banyo esnasında eğlenceli şarkılar söylemek gerekmektedir.


Yenidoğan Banyosu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

* Bebekler doğduktan kaç gün sonra yıkanabilir?
Uzmanlarca doğar doğmaz yıkanabilir. Ama genellikle tavsiye edilen bir hafta sonra veya göbek bağı düştükten sonra yıkamanızdır.

*Göbek kordonu düşmeden yıkanabilir mi?
Evet.

* Banyo suyunun sıcaklığı nasıl olmalı?
Bebek banyo suyu ısısı 36 derece olmalıdır. Eğer evinizde termometre yoksa suyun sıcaklığını dirseğinizi suya değdirerek de kontrol edebilirsiniz.

*Banyo sırasında bebek nasıl tutulmalı?
Bebekler yatay pozisyonda, kafası dik olmalıdır. Sol eliniz ensenin altında, küvetin içine kaymaz bir materyal koyup popoyu küvete yaslayabilirsiniz. Önce ön, sonra arka olacak şekilde yıkayabilirsiniz.

* Oda ısısı kaç derece olmalı?
Oda (banyo) sıcaklığı normal giyinik pozisyonda nasılsanız banyo sırasında da öyle olmalı. Yani 22-23 derece iyi bir ısı, odayı ekstra ısıtmaya gerek yok.

* Banyo süresi ne kadar olmalı?
Bebekler anne karnında da suyun içinde oldukları için genellikle suyu severler. Eğer bebeğiniz keyif alıyorsa ve suyu seviyorsa banyo süresini 15 dakikaya kadar uzatabilirsiniz.

*Banyo için sabah mı, akşam mı daha uygun?
Genellikle bebeğiniz daha rahat uyusun diye akşam saatlerini tercih edebilirsiniz.

*Bebeği aç karnına mı, tok karnına mı yıkamalı?
Bebeğiniz eğer tok ise yıkandığında pozisyon değiştiğinde kusabilir. Örneğin yüzüstü çevirdiğinizde vs. Bu yüzden aç karnına yıkanması daha sağlıklı.

* Kulağına su kaçmaması için nelere dikkat etmeliyiz?
Bir erişkinin duşun altında durduğunda kulağına su kaçma ihtimali ne kadar azsa bebek için de bu ihtimal o kadar azdır. Çünkü kulak kıvrımının erişkinlerden bir farkı yok. Korkmayınız.

*Her banyo sonrası cilt bakımı yapılmalı mı?
Her banyo sonunda bebeğinizin vücuduna nemlendirici sürmelisiniz. Bebek cildi nemlendiriciyi sever. Ve hassas bir cilde sahip olduklarından kurumasını önlemeye yardımcı olur.

ÖNERİLER
Banyodan sonra;
* Bebeğinizin başını ve vücudunu yumuşak hareketlerle kurulayın.
* Boyun altını, koltuk altlarını, kasıklarını, parmak aralarını kurulamayı unutmayın.
* Banyodan sonra bebek yağları,nemlendiriciler veya bebek losyonları ile masaj yaparak cildini nemlendirin. Bu işlem hem bebeğinizin sakinleşip rahatlamasını, hem de aranızda güzel bir etkileşim yaratır.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

Hiç yorum yok