Dikkatli olmak mükemmel ebeveyn olmakla ilgili değildir. Daha bilinçli olmak, şu anda var olmak ve açık yürekli olmakla ilgilidir. Farkındalık çocuklarımızın geleceğini şekillendirdiği gibi onların ihtiyaçlarına nasıl cevap verdiğimiz konusunda da büyük farklar yaratıyor.
Bebeğiniz ağladığında strese giriyorsunuz. Fakat bebekler bu şekilde hayatta kalıyor :) Aksi halde bir ihtiyacı olduğunu, sorunu olduğunu, hastalandığını, acıktığını yada uykusuzluk çektiğini bilemeyiz.
Ancak bazı anneler ağlayan bebekleri çok büyük bir stres kaynağı haline getirebilir. Bazı anneler bebekleri ağladığında sanki kabahat işliyormuş gibi onlara sert davranırlar ancak biraz daha dikkatli olup zor zamanlarınızda bile şefkatle yaklaşabilirsiniz. Bu hem siz hem de bebeğiniz için faydalı olacaktır.
Bebeğiniz bir dahaki sefere ağladığında kolayca sorunun üstesinden gelebilmeniz için yapılabilecekler:
ÇEVRENİZDEKİ KOŞULLARA DİKKAT EDİN
Bebeklerimizin ağlamasını her zaman engelleyemeyiz. Fakat onlar gibi düşünmeye çalışarak ağlamaya yol açabilecek koşulları bulabiliriz. Bebeğinizin dünyayı nasıl gördüğünü anlamanız neden ağladığını da anlamanızı sağlayacak ve size yardımcı olacaktır.
Örneğin bebeğinizin giydiği kıyafetler ona ne hissettiriyor?
Bebeğinizi sessiz bir yere götürmenin zamanı gelmiş olabilir mi? Çünkü yoğun ve gürültülü bir ortamda aşırı uyarılmış olabilir mi?
Ayrıca bazı bebekler kundaklanmaya ve vücuda yakın tutulmaya bayılırken bazı bebekler bunlara hiç tahammül edemezler, yani işin sırı empati yapmakta ve bebeğinizi tanımakta.
STRES KAYNAKLARININ FARKINDA OLUN
Bebeğinizi ağlarken dinlemek özellikle de çözüm bulamadığınız durumlarda üzücüdür.
Ama bu bebeğinizden ziyade daha çok sizinle ilgili olabilir. Siz aşırı stresli olduğunuzda bunun bile bebeğinize yansıdığı kanıtlanmış bir gerçektir. Ayrıca bebeğiniz ağladığında onu iyi beslemediğinizi hissetmeniz sizin için büyük bir sıkıntı kaynağı olabilir. Bu yüzden bebeğinizi düzenli emzirediğinizden emin olun.
BEKLENTİLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN
Bazen her zaman ağlayan sadece sizin bebeğinizmiş gibi hissedebilirsiniz. Ya da bu ikinci çocuğunuzsa neden ilk çocuğunuzdan daha fazla ağladığını anlayamayabilirsiniz.
Beklentilerinizi gözden geçirin. Bebeğinizin başka biri gibi davranmasını beklemeniz hayal kırıklığı veya öfke yaşamanıza neden olur, farkındalık önemlidir.
Bebeğinizin farklı bir insan olduğunu dolayısı ile farklı davranabileceğini kabullenin ve çözüm yollarını düşünün. En basit örneği anne sütünün annenin yediklerine bağlı olarak farklı tatlara sahip olduğunu söylemiştik. Örneğin bazı bebekler anne sütüne bayılırken bazılarının alerjisi bile olabilir.
TÜM BEBEKLER AĞLAR
İlk dokuz ay neredeyse dördüncü üç aylık dönem gibidir. İçeriden dışarıya doğru gerçekleşen büyük bir değişimi içerir. Bu yüzden bebeklerin ağlaması normaldir, bunu böyle kabul edip kendinizi psikolojik olarak yıpratmamanız gerekir.
Bebeğinizin neden ağladığını anlamış olsanız bile bu konuda her zaman yapabileceğiniz bir şey olmayabilir. Örneğin bebeğiniz altının değişmesinden nefret ediyor ve bezini değiştirdiğinizde ağlıyor diye gergin ve endişeli mi olacaksınız? Doğru olan ağlayacağını kabullenip sakinleşmek, vücudunuzu rahatlatmak ve bebeğinizle empati kurmaktır.
BİRAZ NEZAKET
Bebekler her zaman bir sebepten ağlarlar fakat bunun nedenini her zaman anlamak mümkün değildir. Eğer onu rahatlatamaz ve ağlamasını durduramazsanız başarısız olmuş gibi hissedebilirsiniz.
Neden ağladığını ve yaptığınız hiçbir şeyin işe yaramadığını anlayamıyorsanız biraz nezaket göstermeyi deneyin. Onu tutun ve bebek olmanın nasıl bir his olduğunu hayal etmeye çalışın. Henüz konuşamıyorsanız ve neye sinirlendiğinizi bile bilmiyorsanız ne isteyebilirsiniz? Muhtemelen şefkatle tutulmak istersiniz.
DENEYİMLEYİN
Bebeğinizi yatıştırmak için farklı yollar deneyin ve bu yolların ona ne yararı olduğunu bulun. Rahminizde duyduğu gibi boğucu bir sesi yeniden yaratmaya çalışırsanız bu onu rahatlatabilir. Bazı bebeklerin arabadaki bir yolculukta, bazılarının elektrikli süpürgenin sesiyle uyuduğu görülürken bazılarının ise size şarkı söylemeyi tercih ettiği görülür :) Konuyla ilgili olarak Kolik Bebek adlı makalemize bakmak isteyebilirsiniz.
Ancak bugün işe yarayan yöntemi unutmayın, bu yöntem belki yarın hatta bir sonraki an bile tekrar işe yaramayabilir ama yinede şu anda size yardımcı olan yöntemlere açık olun.
Yazıyı beğendiniz mi?
Birinci bebeğinde çok tecrubesizdim ikincisinde pek zorlanmadı m
YanıtlaSilHarika önerileriniz var sürekli okuyorum sizi..Bir çok şeyi de sizden ogrendim
Teşekkür ederiz
SilBebek ağlamıyorsa da problem var demektir. Özellikle bilinçsiz anneler bunu fark etmiyor. Yeni dünyaya gelen bir bebek bir hafta hiç ağlamamış ve sıkıntı yapmıyor bilmiyor çocuğundaki farklılığı bu nedenle tüm erkek ve kız çocukları bilinçlendirilmeli..
YanıtlaSilHaklısınız, maalesef bilinçsiz ailelerin yetiştirdiği bilinçsiz anneler farkında olmadan çocuklarına zarar veriyorlar.
Sil