SON YAYINLAR
latest

BEBEKLERDE İŞİTME TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?

Bebeklerde işitme testi ne zaman yapılır?,İşitme testi nerede yapılır?,Yenidoğan işitme testi,Bebeklerde işitme testi,Bebek işitme taraması,GE,
YENİDOĞAN BEBEKLERDE İŞİTME TESTİ- OAE
QAE ( oto-akustik emisyon)testi yenidoğan bebeklerde işitme testinin en yaygın olarak yapılanıdır. QAE adındaki bu test genellikle bebek uyurken yapılır. Bu işitme testinin yapılmasının bebeğin gelecekteki yaşamı için önemi çok büyüktür. Yeni doğan bir bebeğin doğumundan sonra boy ve kilo ölçümlerinin yanı sıra genel sağlık testleri de yapılır. Bebek hastanedeyken de yapılan rutin testler arasında işitme tarama testi bulunmaktadır.

İşitme Testinin Önemi
İşitme testi yenidoğan bebeklere henüz hastanedeyken yapılır. Ama bazı durumlarda hastanede yapılmama durumu da vardır. Bu yüzden bebeğinize daha sonra da yaptırabileceğiniz işitme tarama testinin önemi bebeğinizin gelecekte süreceği yaşam biçimi açısından büyüktür. Bu test uygulandıktan sonra bebekte işitme sorunu olup olmadığına bakılmaktadır. Eğer yapılan testin sonucunda bebeğinizde işitme sorunun olduğu tespit edilirse, kesin teşhis için uzman doktor tarafından bu sorunla ilgili daha detaylı testler yapılması istenebilir.

Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testi Ne Zaman Yapılır?
Herhangi bir sebepten dolayı bebeğinize hastanede bu test yapılmadıysa ya da bebeğiniz hastane dışında doğduysa bu testin sizin tarafınızdan gerçekleştirilmesi gerekir. Genellikle uzmanlarca önerilen en geç bebek ilk 2 ayını doldurmadan önce yapılmalıdır. O yüzden siz ebeveynler bu ilk 2 aylık süreyi aşmadan bebeğinize işitme tarama testi yaptırmalısınız.


İŞİTME TESTİ NASIL YAPILIR?
Bu test bebek uykudayken yapılır. QAE işitme testi yapılırken önce bebeğin dış kulak yolu girişine yerleştirilen bir uçla kulağa ses verilir ve bu sesin geri gelen yansımasıyla ölçülür. Ardından ölçüm sonrasında geri gelen bir yansıma var ise, bebeğin o kulağı "testi geçti, herhangi bir sorun yok ve normal işitiyor” olarak kabul görür. Eğer ölçüm sonrasında geri gelen bir yansıma yok ise bebeğin işitme sorunu olduğu ortaya çıkar. Ardından QAE'den daha kapsamlı olan BERA testi ile sonucun kesinliği saptanmaya çalışılır.

Bera Testi
QAE testinde işitmesinde sorun olduğu düşünülen bebeğe uygulanacak daha kapsamlı bir test vardır. Bu test BERA testidir. Bu test uygulanırken bebeğin bir kulağına "klik" sesi ya da "ton" tarzındaki bir ses verilir. Bu sesler bebeğin kafatası içindeki işitme merkezlerinde oluşturduğu elektriksel yanıtların saptanmasını sağlar. Bera testi OAE testine göre daha kapsamlıdır. Bu test de yine bebekler uykudayken yapılır. Ama tabi uykuda olmayan bebeklere yapılmaktadır. Ayrıca uyuyan bebeklerde sedasyon (refleksler korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku hali) altında da yapılmaktadır. Uzmanlar tarafından bu testin bebeğe hiçbir zarar vermediği ve canını acıtmadığı belirtilir.

Bebeklerde İşitme Kaybına Yol Açan Riskler
Sevgili ebeveynler bebekleriniz doğduktan sonra da bazı riskler altındadır. Bebeklerde işitme kaybına neden olacak riskler doğum öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Bebeklerde doğum öncesinde ve anne karnında iken oluşabilecek riskler şöyledir;

  • Annenin hamilelik döneminde geçirdiği ciddi hastalıklar varsa ve bu hadtalıklardan dolayı ilaç kullanımı olduysa,
  • Anne veya babada bulunan genetik işitme kaybı hastalığı varsa,
  • Akraba evliliği varsa doğum öncesinde işitme kaybı riskinden söz edilir.

Yenidoğan bebeklerde doğumdan hemen sonrasındaki döneme ait meydana gelen riskler ise şöyledir;

  • Bebek doğduktan sonra yoğun bakım gerektirdiği durumlar ,
  • Yoğun bakımda mekanik havalandırma gerekliliği (özellikle 5 günden daha uzun süreli),
  • Bebeğin kulağına zarar veren ilaç kullanımı,
  • Bebeğin düşük doğum ağırlığı,
  • Sarılık,
  • Bebeğin erken doğumu (prematüre bebek),
  • İşitme kaybı yaptığı bilinen çoklu hastalıkların varlığı da yine doğum sonrasındaki riskleri belirtir.


Tedavi Yöntemleri
BETA testi sonucunda işitme probleminin olduğu görülen bebeklere, sırasıyla işitme kaybının doğrulanması için ileri testler yapılır. Kesin teşhisin konulması için, önce bebekte işitme kaybı olduğu tespit edilmesi sonrasında bebeğin sesleri duyabilmesini sağlayıcı işitme cihazlarının kullanımı anlatılır ve bu konuda anne baba eğitimleri sağlanır. Tedavi yapılacak yerde bebeğe destek verecek uzman eğitmenlerin bulunması ve zaman içinde gerek görüldüğü takdirde ileri tedavi yöntemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bunlar işitme kaybı tedavi süreci aşamaları olarak belirtilir.

Bebeğinizi Test Edin
Sevgili anne ve babalar sizler de yenidoğan bebeğinizi bir kaç uygulama ile test edebilirsiniz. Ama bu testi yapabilmeniz için bebeğinizin en az 3 aylık olması gerekir. Siz de bebeğinizde işitme kaybı olup olmadığını şu sorulara vereceğiniz cevaplarla test edebilirsiniz.
Yenidoğan bebeğiniz;

  • Bebeğiniz ani bir ses duyduğunda sıçrar mı?
  • Bebeğiniz sizin sesinizi tanır mı ve ağlıyorsa sesinizi duyunca susar mı?
  • Siz onunla konuştuğunuzda susar ya da güler mi?
  • Bebeğinizi emzirilirken ses duyduğunda emme davranışını arttırır ya da azaltır mı?

3 Aylıkken;
  • Bebeğiniz memnun olduğunu ifade eden 'agu gugu' gibi sesler çıkarır mı?
  • Bebeğiniz sizi gördüğünde güler mi?
  • Bebeğiniz size farklı ihtiyaçlarını anlatmak için farklı şekillerde ağlar mı?

İŞİTME TESTİ NEREDE YAPILIR?
Sevgili okurlar tüm anne ve babaların kabusu olan işitme sorunu için 'işitme testi nerede yapılır ya da hastanelerin hangi bölümünden randevu alınır? sorusu sıkça sorulan bir sorudur. Bu konuda da size yardımcı olmak isterim.
Yenidoğan bebeğinizin işitme testlerinin yapılması için öncelikle gideceğiniz hastanenin 'ODYOLOJİ' bölümünden randevu almalısınız ve çocuğunuzu randevu saatinde götürüp , sağlıklı bir işitmeye sahip olup olmadığı konusunda muayene ettirebilirsiniz. Odyoloji bölümü günümüzde tüm devlet hastanelerinde bulunmaktadır. Özel hastanelerde ise yine KBB bölümüne bağlı olarak çalışan işitme tarama bölümleri vardır.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

1 yorum