Merhaba sevgili anneler bebeklerimizin gelişim aşamalarını sizlere daha detaylı anlatabilmek için ay ay bebek gelişimini anlatmış olacağım. Çünkü her ay bebeğinizin gelişiminin ne kadar hızlı olduğunu bu şekilde daha net göreceksiniz. Bugün 1 aylık bebeklerimizin gelişimine madde madde bakacağız. Özellikle doğum yapmış annelerin ilk aylarda endişeleri ve kaygıları daha yüksek olmakta. Ama endişe etmenize hiç gerek yok anneler bebeğiniz diğer tüm bebekler gibi normal bir evreden geçip gelişimini tamamlayacak.
UYKU
Uyku konusu tüm bebeklerde değişken olduğu gibi annelerde yarattığı etkilerin şiddeti de farklı olmakta. Her yeni doğanın kendi dünyası ve belirli düzenleri vardır. Anne karnında 9 ay boyunca hemen hemen tümünü uyuyarak geçiren bebeklerimiz dış dünyaya geldiklerinde de eğer farklı bir problem yoksa ilk aylarını da anne karnındaymış gibi uykulu geçirecektir. Günde yaklaşık 20 veya 22 saat toplam uyku süreleri olabilmekte. Bu da bize büyük bir zaman kazandıracak. Çünkü biz anneler hem yeni bir dünyaya çocuğumuzla birlikte girmiş oluyoruz, hem de ona ayak uydurmaya çalışıyoruz. Haliyle kendimize ayıracak zamanımızın kalmayacağının kaygısını yaşayabiliyoruz. Uyku evresi bebekler için ilk aylarda anne karnında gibi olduğundan gündüz saatlerinde onu emzirirken ve altını değiştirirken normal ses tonlarında konuşup, gece ise daha kısık bir sesle konuşmalıyız. Hatta gerekli olmadığı durumlarda uzmanlarca gece bebeğin rahatsız edilmemesi vurgulanıyor. Alt değişimi gerek değilse bebeği uyandırıp gece alt değişimi önerilmemektedir. Bu yaklaşım bebeğimizin anne karnından çıkıp dış dünyaya, yani kendi dünyamıza ayak uydurması için önemli bir uygulamadır. Yani lütfen annelerimiz bebekleriniz uyku düzenini gereksiz sebeplerle bozmayın. Çünkü uyku düzeni bozulan bebeğin yaratacağı huzursuzluk size de , ona da etki edecektir.
BESLENME
Önceki yazımda da belirttiğim gibi bir aylık bebek gelişiminde de şart olan ilk 6 ay anne sütüdür. Bebeğimizin beslenmesi bizim için oldukça önemli. Her anne de olduğu gibi 'acaba bebeğim beslenebiliyor mu ?' 'acaba aç kalıyor mu ?' 'yeterli oluyor mu ? ' gibi sorular kafamızda dolaşmaktadır. Ama endişe etmenize gerek yok. Anne sütü içeriğinde bir çok besin bulundurduğu için hem yeterince bebeğiniz besleniyor hem de beslenme dışında bebeğinizi hastalıklara karşı koruyor. Sadece şunu unutmamak gerekir anneler. Her bebeğin beslenme düzeni de farklılık göstermektedir. Örneğin günde 2 saatte bir beslenen bebek ile, 4 saatte bir beslenen bebek aynı oranda besleniyor. Anne iç güdüsü gereği 2 saatte bir bebeği uyanmasa da uyandırıp emdiren anneler aslında bebeklerine isteksiz olarak alınan ve faydasının olmadığı bir besin yüklüyorlar. Bebeklerin emme süresi ile ilgili bir kural olmadığı gibi emme dakikaları ile ilgili de bir kural yok. Yani bebeğiniz vücuduna salgılanan açlık hormonu ile zaten zamanı geldiğinde uyanacaktır. Eğer bebeğiniz maksimum 4 saat üstünde uyuyup uyanmıyorsa işte orada müdahale edebilirsiniz. Buradaki önemli olan konu her bebeğin iştahı aynı değildir. Lütfen bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslayıp hem onu hem kendinizi huzursuz etmeyin :)
Ayrıca önemli olan bir konu anne sütü ilk 6 ay yeterli olduğundan ek olarak bebeğinizi su ve benzeri şeyler vermeyin.
FİZİKSEL GELİŞİM
Evet anneler bebeğimizin fiziksel gelişim durumu da ilk aylarda gözle görülür şekilde değişiyor. Öncelikle bebekler anne karnında yuttukları maddeler ilk dışkıları ile dışarı atmaktadır. Bu dışkının rengi de siyah veya yeşil olabilir korkmayınız. Bir hafta içerisinde normal rengine dönmektedir. İlk zamanlarda günlük 4-5 kez görülen dışkılama bazı durumlarda 10-12 'ye çıkabilir bu da normal bir durumdur korkmayınız.
İlk aylarda kafasını dik tutamayacağı için bebeğinizi desteklemeyi unutmayın. Yere yüz üstü yatırıldığında az da olsa kafasını kaldırmaya çalışır. Yattığında yana dönmeye çalışır. İşitme duyusu da gelişmeye başlamıştır. Ama görme duyusunda uzaktaki cisimleri bulanık görür ayırt edemez. Bebek kendini hala anne karnında hissettiğinden ani sıçrama refleksi gösterebilir. O yüzden kundaklama ilk aylarda çok sıkı olacak şekilde önerilmez. Onu rahatsız edecek şekilde kundaklama yapmayınız.
Bebeğinizde görülen içgüdüsel refleksler (Korkma,irkilme,kollarını açma,gerilme(esneme),kafasını çevirip meme arama gibi) bunlar normal reflekslerdir.
Bebeğinizde görülen adımsal refleksler ise ( onu bel kısmından tutup kaldırdığınızda ayağı yere değdiğinde adım atıyormuş gibi ayaklarını oynatmasıdır.)
SOSYAL GELİŞİM
İlk ay bebek gelişiminde önemli olan bir diğer alanda bebeğinizin sosyal gelişim özellikleri. Bebekler bu dönemde su ile tanışır ,banyo yapar, yattığı yatağı bile benimser . Hatta bazı bebekler farklı bir yere yatırıldığında huzursuz olurlar. Odası değişen bebeklerde bile bir adaptasyon süresinin olduğu gözlemlenmiştir. Bebeğiniz uzaktaki cisimleri ayırt edemese de yakındaki hareket eden cisimleri takip edebilir (özellikle koyu renklileri) ve öncelikle annesini tanımaya başlar. Görme konusunda yetersiz olsalar da , duyma konusunda çok iyilerdir. Özellikle annesinin sesini diğer seslerden ayırt edebilir. Görsel hafızasını güçlendirmek adına beşiğinin üstüne anne kucağı kullanıyorsanız üstüne parlak renkli çıngıraklar takabilirsiniz. Bu anlama güdüsünü de güçlendirecektir. Bebeklerde görülen anlama güdüsünde annenin göğsüne yaklaştırıldığında bile kendi iç güdüsü ile emzirileceğini anladığından annenin göğsüne kendi kendine gider ve bulur.
Ayrıca en önemli konulardan biri de bebeğinizin sosyal olarak gelişimi açısından ona bol bol sarılın ve kucağınıza alın . Ona göstereceğiniz sevgi onu her anlamda geliştirecektir.
AŞI TAKVİMİ
Hepatit B: Doğumdan hemen sonra 1. doz
1. ayda 2. doz yapılır.
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder