SON YAYINLAR
latest

BOŞ GEBELİK BELİRTİLERİ

Boş gebelik belirtileri,tedavisi ve boş gebelik kürtajı nedir,nasıl yapılır?
BOŞ GEBELİK NEDİR ?
Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Tıpta boş gebelik, kesenin rahime yerleşip içinde embriyo olmadan gelişmesi anlamına gelir.
Genel açıklaması ile tüm hamilelik belirtilerini gösteren fakat, rahimde embriyo ve kalp atımlarının görülmemesine boş gebelik denilmektedir. Halk arasında 'su gebeliği' olarak da geçmektedir.
Gebelik testinde pozitif çıkma durumu hem normal gebelikte,hem de boş gebelikte olmaktadır.
Boş gebeliğin belirtisi de aynı normal gebelikteki belirtiler gibidir.  Yani adet gecikir,mide bulantısı ve baş dönmesi olur.

Yine tıptaki adıyla boş gebelik 'blighted ovum',' anembriyonik gebelik' veya 'anebriyonik gestasyon' olarak adlandırılır. Bu gebelikte kese uterusun içerisine yerleşir ama içerisinde embriyo olmadan gelişir. Uzmanlarca boş gebelik nedeniyle gerçekleşen düşük örneklerinin incelenmesi sonucunda en sık görülen neden kromozom anormallikleridir. Yani döllenmiş olan yumurta veya spermdeki genetik bozukluklar boş gebeliğin oluşmasında görülen en sık nedendir. Ayrıca diğer neden olarak döllenmeden sonraki hücre bölünmelerindeki problemler görülmektedir. Bu anormalliklerin varlığından sonra da çoğunlukla embriyo tespit edilemeden gebeliğin ilerleyişi durmaktadır. Boş gebelik, ilk trimester (ilk üç ayda )gebeliklerdeki düşüklerin yaklaşık olarak yarısına tekamül etmektedir.

Gebe kalan bir kadında normal olarak fertilize olmuş yumurta (döllenmiş yumurta ) rahim duvarına yapışır. Ortalama 6 haftalık iken de ultrasonda embriyo görülmelidir. Gebelik kesesi bu sürede yaklaşık olarak 18 mm çapındadır. Boş gebelikte ise gebelik kesesinin çapı büyümeye devam eder ancak embriyonun gelişimi devam edemez. Boş gebelikte kese içinde embriyo olmadan gelişir. Genel belirtileri arasında karında ,kasıkta ağrı kramp, vajinal lekelenme ,küçük çaplı kanama görülmektedir. O yüzden boş gebelikte kanama düşüğün habercisidir.
Boş gebelikte de ,normal gebelikteki gibi HCG değeri de yükselmeye başlar ve devam eder. İlk 6 hafta içinde bu durumu daha net görmek için düzenli aralıklarla doktorunuza gitmelisiniz. Bu tür gebeliklerde HCG + hekim kontrolü boş gebelik tanısını güçlendirir. Uzman hekim son adet tarihinizi  ve gebelik kesenizi inceler. Genellikle 7. haftada bebeğin kalp atışının duyulması gerekir. Eğer kese oluşmuşsa fakat kalp atışı yoksa boş gebelik tanısı konur.


Boş gebeliğin olmasının nedeni kalitesiz yumurta yada kalitesiz spermdir. Eğer kadın ve erkekte genetik bir problem yoksa boş gebelik tekrarlama eğilimi göstermez. Bu gebelikte genelde kendinden düşük meydana gelse de ,kürtaj yöntemiyle de tahliye edilmektedir.

Boş gebelikle normal gebeliğin arasındaki fark 'yolk' denilen kesenin incelenmesi ile görülür. Yolk kesesi sadece gerçek gebelikte ortaya çıkmaktadır. Normal gebeliklerde genellikle gebelik başladıktan 5 hafta kadar sonra bebek, ultrasonla görülmelidir. Bu haftalar arasında görülmese bile erken bir boş gebelik tanısı yapılmamalıdır. Yapılan ultrason görüntülemesinin ardından yaklaşık 1 hafta sonra tekrar ultrasona gidilmelidir. Ancak bundan sonra teşhis koyulabilir.
Yani ultrasonografi boş gebelik tanısı için gereklidir ve şarttır. Ultrasonografide gebelik kesesi içerisinde embriyonun görülmemesi (boş kese) tanısını destekler.

BOŞ GEBELİK BELİRTİLERİ 
Aslında boş gebeliklerde başta mutlaka embriyo vardır. Ancak sonra nasıl kaybolduğu bilinmiyor. Şu bilinmelidir ki bu tanı başta kişi tarafından konulamaz. Çünkü boş gebelik en başından itibaren normal gebelik gibi seyreder. Yani ilk olarak gebelik testi pozitif çıkar. Ardından yorgunluk,bulantı,baş ağrısı ve meme şişlikleri birebir görünmeye başlar . Hatta normal gebelilkteki gibi zamanla kanda HCG salgısı düştükçe vücut normal hale döner. İlk zamanlarda normal gebelikteki gibi yüksek seyreder. Ama plasenta bu hormonu implantasyondan sonra ürettiği için beta HCG değeri yükselmeye devam edebilir. Çünkü plasenta bu dönemde embriyo olmasa bile büyümesini devam ettirmektedir.

Bildiğiniz gibi hamileliğin ilk belirtileri olarak adet gecikmesi veya hamilelik testinin pozitif olması olur. Bazı hamileliklerin erken dönemlerinde, ilk hamilelik bulgularından sonra kramp veya damlama şeklinde kanama ile de karşılaşılabilir. Genellikle kanamanın uzun sürmesi durumunda ise vücut, hamileliği sonlandırarak embriyoyu dışarı atar. Bazı iyiye gitmeyen hamileliklerde ise(boş gebelik,dış gebelik,kimyasal gebelik vs), her şey normal gibi görülür. Kanda hamilelik hormonu beta HCG artmaya devam eder ve plasenta büyür. Bu gibi durumlarda ise, daha çok 8. haftada yapılan ultrasonografi esnasında hamilelik kesesinin boş olduğu görülmektedir.

Peki gebe kalan kişi bunu kendi başına anlayabilir mi? Şimdi size dışarıdan da anlaşılmasını sağlayan boş gebelik belirtilerini yazacağım.

  • Bebeğin varlığının anne adayı tarafından hissedilememesi,
  • İdrara çıkma sıklığında değişikliğin olmaması(normal gebeliklerde sık idrara çıkma yaşanmaktadır),
  • Gebelikte yeni gelişen embriyo annenin bütün enerji kaynaklarını kullandığından yorgun hissedilir. Ancak boş gebelikte anne günlük enerjisini korur,kendini yorgun hissetmez.
  • Normal gebeliklerde sık görülen mide bulantısı genellikle bu gebelikte görülmez.
  • Anne adayı normal şekilde adet görmeye devam edebilir.
  • Genellikle düşük belirtileri görülür. Yani ağrı, kanama, kramplar gibi.
  • Yükselmiş beta HCG seviyesi de boş gebeliğin belirtileri arasındadır.

Eğer karın krampları, vajinal lekelenme veya kanama yaşıyorsanız acilen doktora gitmelisiniz. Bu durum boş gebeliğinizin abort yapmaya başladığı anlamına gelir. Yani düşük yapıyorsunuz demektir.


BOŞ GEBELİK KÜRTAJI
Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?
Boş gebelik tedavisinde genellikle hamilelik düşükle sonuçlanmıyorsa, kürtaj yolu izlenir. Uzman bir hekim tarafından yapılan bu işlemde hastaya önce lokal ya da genel anestezi uygulanır. Sonrasında da boş hamilelik kesesi rahimden alınır. Boş gebeliklerde normal gebeliğe göre gebelik kesesi çok fazla gelişemediği için işlem çok daha kolay ve kısa sürer. Yaklaşık 10 – 15 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde hamilelik sonlandırılır.
Boş gebelik kürtajının diğer şeçeneklerinde ise;

  • Bazı gebelerin ultrasonografi muayenesinde, hamilelik kesesinde bozulma, hastada vajinal kanama görülmesi durumunda kendiliğinden düşme ihtimali daha yüksek olmaktadır. Bundan dolayı riskler göz önüne alınarak doktor tarafından doğal yolla düşmesi beklenebilir. Yani kürtaj yapılmadan takip altına alınabilir. Ancak anne adayında birden çok düşük olmuşsa, genetik araştırma yapılmasının planlanması halinde veya vücut kendi kendine atamıyor ise, o zaman kürtaj ilk tercih olmalıdır.
  • Diğer bir yöntem ise rahim ağzının genişletilerek gebelik ürününün (uterusun) dışına çıkartılması işlemi olan dilatasyon ve küretaj yapılabilir. Kürtaj sonrası elde edilen materyaller patoloji laboratuvarına gönderilerek inceleme yapılır.
  • İlaç ile düşük yönteminde misoprostol gibi ilaçların kullanılarak kürtaj yaptırılması diğer bir seçenek olabilir. Ancak ilaç ile yapılan müdahaleler bazen bir kaç gün sürebilir, daha fazla kanama ve yan etkilere neden olabilir.
  • Üstte belirttiğim her iki tedavi yöntemi de ağrılı olabilir. Ancak ağrı kesici ilaçlarla ağrı kısmen kontrol altına alınabilir. Her iki tedavide hasta ve hekim arasında konuşularak uygun bir şekilde yapılmalıdır.  Düşükten sonra üç menstruel siklus (3 adet dönemi) sonrasında tekrar gebelik denenmesi daha uygun olmaktadır.

Boş Gebelikte Kürtaj Yapılması Tekrar Hamile Kalmayı Engeller Mi?
Yaşadığınız olumsuz bir deneyimden sonra bu sorunun aklınıza gelmesi çok doğaldır. Ama rahat olun çünkü kürtaj yapılması tekrar hamile kalmanızı engellemez. Boş gebelik için yapılan kürtaj işlemi de aynı diğer nedenlerle yapılan kürtaj işlemi gibidir. Hatta normal gebelik kürtajına göre çoğunlukla daha kısa sürer. Nadir de olsa çok olağan üstü bir komplikasyon gelişmediği sürece kürtaj yapılması hastanın ileride hamile kalmasını engelleyen bir işlem değildir.

Boş Gebelik Tekrarlar Mı?
Bir kez boş gebeliği yaşamış olan bir anne adayı tekrar hamile kaldığı veya kalacağı zaman son derece stresli olur. Bu çok normal bir durumdur. Ama boş gebelik, genel olarak tekrar eden bir kromozomal anomali durumu göstermez. Yani boş gebelikler genellikle gebeliklerde bir kez olur ve çok az bir grupta birden çok tekrarlar. Tekrarlayan boş gebeliklerde ise IVF( tüp bebek) bir şans olabilir. Eğer 2 veya 3 defa düşük geçmişiniz yoksa ,özel kan ve genetik tahlilleri yaptırmaya ihtiyaç duymadan tüp bebek tedavisi yaptırabilirsiniz.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

Hiç yorum yok