SON YAYINLAR
latest

HAMİLELİĞİN İLK 3 AYINDA BESLENME

G, GB, 1.Trimesterde beslenme, Gebelikte Beslenme, Gebelikte hafta hafta beslenme, Gebelikte sağlıklı beslenme, Gebelikte vitaminler, Hamileliğin ilk döneminde beslenme, Ö,
HAMİLELİĞİN İLK 3 AYINDA HANGİ YİYECEKLERİ YEMELİSİNİZ?

Gebelik birinci, ikinci ve üçüncü trimester (dönem) olarak üç aşamaya ayrılır. Bir hamilelik testi yaptırdıysanız, hamileliğin ilk belirtilerine sahipseniz ve hamile kaldığınızı öğrenmişseniz hamileliğin ilk üç aylık dönemine hoş geldiniz !

İlk üç aylık dönemde sabah hastalığından, hassas göğüslere, yorgunluğa, genel hamilelik ağrısına, mide ekşimesine ve hazımsızlığa kadar her şeyi deneyimleme olasılığınız vardır.

Bu ilk 13 haftayı mümkün olduğunca elverişli hale getirmek için sağlıklı beslenmeye devam etmek ve kaçınmanız gereken yiyecek ve içeceklerden uzak olmak iyi bir fikirdir çünkü gebelikte beslenme oldukça önem arz eder. Bebek yetiştirirken ihtiyaç duyduğunuz tüm besinleri almanız önemlidir bu nedenle hamileliğin bu önemli aşamasında yemeniz için en iyi yiyecekleri listeledik.

1.TRİMESTER'DE (İLK 3 AY) TÜKETEBİLECEĞİNİZ 18 MÜKEMMEL BESİN

1) Yoğurt
Sıcak yemeklerden sıkıldıysanız yoğurt harika ve rahatlatıcı bir seçenek olacaktır. Meyveli yoğurt olabilir veya rahatsız hissettiğiniz mideye yerleşip daha iyi hissetmenizi sağlamak için yoğurdun içine elma rendeleyip yemeyi de deneyebilirsiniz.

2) Ispanak
Ispanak vitaminler ve besinlerle dolu harika koyu yapraklı bir yeşillik. Dünyanın En Sağlıklı Besinleri listesine göre K vitamini, A vitamini, manganez, folik asit, magnezyum ve demir içeriği çok yüksek! Bir tabağa tepeleme yapıp yiyebilirsiniz :)

3) Deniz Ürünleri
Hamilelikte deniz ürünleri ve kabuklu deniz canlıları tüketmek pişirildiği sürece mükemmeldir. Demir ve iyi miktarda protein içerirler.

4) Sebze Çorbaları
Çorba, sebze sevmeyen birinin sebze tüketmesi için iyi bir yoldur. Sindirimi kolay olabilecek, nispeten yumuşak çorbalar tüketerek midenizi daha rahat hissettirebilirsiniz.

5) Kuruyemiş
Özellikle düzenli olarak küçük öğünler yemeye çalışıyorsanız fındık her zaman iyi bir aperatifdir. Sağlıklı yağlar ve kolin içerirler.

6) Kırmızı Et
Kırmızı et, protein, demir ve B12 vitamini bakımından yüksektir. Tüketilmemesi unutkanlığınızı arttırracağı gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer çok düşük çıkarsak ilaç veya iğne ile temin edilmesi gerekir, bu yüzden kırmızı et tüketmek şarttır.

7) Süt
Süt protein, iyi yağlar, kolin ve B12 vitamini içerir. Yani tüketilmesi önemlidir, genellikle doktorlar her gün bir bardak içilmesi gerektiğini size bildirirler.


8) Kanatlı Hayvanlar
Kanatlı hayvanlarda protein, B6 vitamini, B12 vitamini ve kolin bulunur. Tavuk düşük yağ içeren iyi ve nispeten yumuşak bir protein kaynağıdır.

9) Yeşil Sebzeler
Hamile iseniz birinci, ikinci ve üçüncü trimesterde yani her zaman yeşil sebzeler sizin için vazgeçilmez olmalıdır. Vitamin ve besinlerle doludurlar, ayrıca düşük kalorili ve yağsız beslenerek doymanızın iyi bir yoludur. Yüksek lif içerdikleri için sindirime de yardımcı olurlar.

10) Zencefil
Zencefil neredeyse inanılmaz iyileştirme gücüne sahiptir. Tavada biraz kızartarak tüketebilir ya da zencefil çayı içebilirsiniz.

11) Baklagiller
Baklagiller grubu nohut, mercimek, fasulye ve bakliyat içerir. Baklagiller B vitaminleri, demir, folik asit, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi içerikleri ile oldukça zengindirler.

12) Yağlı Balık
Somon veya uskumru gibi yağlı balıklar hamilelik döneminde harikadır çünkü hamilelikte döneminde gerçekten faydalı olan Omega 3 yağ asitlerini içerirler.

13) Güçlendirilmiş Tahıllar
Tahıllar listedeki diğer gıda maddelerine kıyasla en sağlıklı seçenek değildir çünkü şeker içeriyor olabilirler. Bununla birlikte sıcak yiyecekleri özellikle de kokan yiyecekleri veya sebzeleri yiyemiyorsanız vitaminlerle zenginleştirilmiş tahıllar ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri almanızı sağlamak için kolay bir seçenektir.

14) Taze Meyve
Büyük öğünlerle baş edemiyorsanız taze meyvelerden atıştırmak iyi bir seçenektir. Meyveler yağ bakımından düşüktür ve kolesterol içermez. Ayrıca meyveler B vitaminleri, folik asit ve diyet lifi içerirler. Meyve ihtiyacınızı şekerli meyve suları yerine gerçek yiyeceklerden almak her zaman daha iyi bir yoldur çünkü meyve suları yüksek şeker, tatlandırıcı ve çeşitli katkı maddeleri içerir.

15) Chia Tohumu
Chia tohumları hamilelik sırasında tüketilebilecek harika besinlerden biridir. Bu küçük chia tohumlarının iki çorba kaşığında 138 kalori, yaklaşık 8,5 gram yağ (öncelikle omega-3 yağ asitleri), 4,5 gram protein, 11 gram karbonhidrat ve 9 gram lif bulunur. Dolayısı ile oldukça zengin bir besindir. Ayrıca iyi bir kalsiyum, demir ve A vitamini kaynağıdırlar. Chia tohumlarından bir porsiyon yemek hamile bir kadının günlük protein ihtiyacının yüzde 15'ini, günlük lif ihtiyacının üçte birinden fazlasını ve neredeyse tüm kalori ihtiyacını karşılar. Bu yüzden ilk üç aylık dönemde tüketilmesi tavsiye edilir.

16) Yumurta
Bol miktarda protein, kolin ve B12 vitamini içeren yumurtayı hamilelikte ya çok seversiniz ya da kokularından dolayı onlardan nefret edersiniz. Bununla birlikte bazı hamile kadınlar mide bulantısında yardımcı olduğundan ve güne doymuş hissederek başlamak için yumurta tüketirler.

17) Keten Tohumu
Keten tohumu B12 vitamini içerir ve yoğurt, yulaf lapası veya gevreklerinize ekleyerek sizi doyurmak ve size fazladan besin değeri vermek için kullanabileceğiniz harika bir ekstra besindir.

18) Karbonhidratlar
Ekmek, makarna ve pirinç gibi karbonhidratların hamilelik sırasındaki tüketimi genellikle fazladır çünkü rahatsız edici etkiler göstermezler ve çabucak doymanızı sağlarlar. Tüketirken yağ oranı düşük olan karbonhidratları yemek en iyisidir. Bununla birlikte eğer hazımsızlık ve şişkinlikle mücadele ediyorsanız karbonhidrat tüketiminizi azaltmak iyi bir fikir olabilir.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

2 yorum

  1. Teşşekkürler çok güzel ve açıklayıcı bir bilgi olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip ettiğiniz için biz teşekkür ederiz :)

      Sil