Yeni yürümeye başlamış çocuklarınızı yatmadan önce yeterince ayakta tuttuğunuzdan emin olun ve onları mümkün olduğu kadar bir uyku düzeni içinde tutun. Hasta oldukları için veya diş çıkarmaya başladıkları için çocuğunuzun uykuları hepten kaçabilir. Bu yüzden diş çıkarma sürecini daha rahat atlatmak için vereceğimiz ipuçlarını deneyin.
Normal süper bir şekilde uyanın çocuğunuzun aniden gece baykuşuna dönüşmesine neden olan ufak belli başlı nedenler vardır, endişelenmeyin. Çocuğunuzun uyanmasının sebebi ne olursa olsun, bunun çok uzun sürmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Sabırlı olur ve yöntemlerinizde tutarlı olursanız uyku düzenindeki bu küçük karışıklık çok yakında ortadan kalkacaktır. Gece uyanmalarının ortadan kalkmasına yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi birkaç bölümle derledik.
ÇOCUĞUM GECELERİ NEDEN UYUMUYOR?
1) Aşırı Yorgunluk
Kulağınıza saçma geldiğini biliyorum ancak bebeğin aşırı derecede yorulması gece uykusunda büyük bozulmalara neden olabilir. Öğleden sonraları uyumayı reddeden veya çok geç yattığınız çocuklar yoruldukları için iyi bir gece uykusu almakta zorlanabilirler.
Ne Yapmalı?
Çocuğunuz biraz daha büyüdü diye kısa kestirmelere gerek kalmadığını veya daha geç yatmalarına izin verme zamanı geldiğini düşünmeyin, en önemli şeylerden biri de uyku saatleridir. Düzen, mükemmel uykunun sihirli anahtarıdır. Bu nedenle bebeğinizin düzenli uyku uyumasını, düzenli günlük aktivitelerde bulunmasını ve yatma zamanlarına uymasını sağlayın. İdeal olarak önerilen en iyi uyku saati akşam 7'den sonrasıdır.
2) Hayatındaki Değişiklikler
Yürümeye başlayan çocuklar için yıllar boyunca devam eden pek çok yeni ve heyecan verici şey vardır; Aileye katılan yeni bir bebek, yeni bir eve taşınmak, tuvalet eğitimi, kreşe gitmek vb. Maalesef aileler bunların çocuğun uykusu üzerinde büyüt etkilere sahip olduğunu anlamıyorlar.
Ne yapmalı?
Anahtar kelime "hazırlık". Yeni değişikliklerden önce çocuğunuzla konuşun. Kitap ve oyunları kullanarak değişen şeylerde nelerin farklı olabileceğini anlamalarına yardımcı olun. Sevgi ve güven duygusu ile zaman içinde çocuğunuz değişimlere alışacak ve sorun çözülecektir.
3) Ayrılma Korkusu
Bu sorun küçük çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan ve sonraları kaybolan şeylerden biridir, biraz zaman, sabır ve güven duygusu aşılama ile kolayca üstesinden gelinebilir. Bu sorun genellikle hayatlarında bir değişiklik olduğunda ya da kabuslar görmeye veya gece korkuları yaşamaya başladıklarında ortaya çıkar.
Ne yapmalı?
Çocuğunuz odayı uyku saatlerinde veya yatak saatlerinde terk ederken ağlarsa, oturmuş hissetmelerine yardımcı olmak için her zaman ve tekrar tekrar onlara giderek güvence sunun. Sakinleşinceye kadar ellerini tutarken veya bir süre okşayarak yanlarında otururken onları yatağında veya yatağında tutmaya çalışın. Her gece, yatağından uzağa ve daha uzağa gitmeye başlayın, sonunda kapıdasınız, sonra koridordasınız. Etrafta olduklarını bilmelerine yardımcı olurken aynı zamanda yataklarında kendilerini güvende ve mutlu hissetmelerini sağlamanın nazik bir yolu.
4) Geceleri Çarpabilecekleri Şeyler
Bebek karyolasından yeni bir yatağa taşınan çocuklar genellikle yeni uyku alanlarıyla mücadele ederler bu yüzden onları geceleri sizi ziyaret ederken bulabilirsiniz. Bazı çocuklar yataktan bile düşebilirler çünkü uykularında hareket ettiklerinde yatağın kenarlarını sarmayalayan ve bebeği koruyan bebek karyolasının sağladığı güvenlik yoktur.
Ne yapmalı?
Çok küçük bir etkileşim ile çocuğunuzu yatağına geri yatırın, bunu yaparken 'Uyku zamanı, hadi yatağına geri dön' gibi sözler söyleyin, onu rahatlatın ve yerine geri yatırın ancak uyumalarını beklemeyin. Çünkü bu siz olmadan uyuyamayacakları ya da yardımsız uyumanın zor olduğu gibi anlamlar yaratabilir. Yataklarına her götürdüğünüzde tek başlarına uyuyabileceklerini anlatarak onlara güven verin.
Yataktan düşen çocuklarınızı korumak için biraz daha büyüyüp düşme olasılıkları ortadan kalkana kadar bir yatak muhafazası yaptırın.
5) Gece Korkuları ve Kabuslar
Küçük çocuğunuz 2 yaşına yaklaştığında onların küçük hayal güçleri fikirlerin yaratıldığı bir istasyona dönüşür. Hayal gücündeki bu harika gelişim oyunlarını mükemmel kılsa da geceleri sorunlar yaşamalarına neden olabilir! Canavar ve karanlık korkuları veya onları ürküten gölgelerin hepsi hayal gücünden besleniyor.
Ne yapmalı?
Gece korkuları ve kabuslar genellikle tutarlı bir süreçtir yani aniden kaybolmaz. Bu sorunu küçük çocuğunuzun odası için bir gece lambası alarak engellemeye başlayabilirsiniz. Daha önceleri zifiri karanlıkta da uyuyor olabilirler ancak hayal güçlerinin gelişmesi onlarda yeni kaygılar yaratır. Bu kaygıların ortadan kaldırılması gerekir bu nedenle bir süre düşük ışıkla uyumalarına izin verin. Ayrıca bu ışık gece çocuğunuz uyandığında da fazla korkmasının yada bir yerlere çarpmasının önüne geçecektir.
Korku ögeleri içeren aile veya komşularla olan sohbetlerinizi çocuğunuz varken yapmayın, çocuğunuz yan odada bile olsa sizin konuşmalarınıza kulak verebilir, bunları hayal gücüyle harmanlayarak kendisine yeni korku kaynakları yaratabilir. Aynı şekilde kesinlikle yaşına uygun olmayan filmleri çocuğunuzun yanında izlemeyin!
Yürümeye başlayan çocuğunuzun odasının sakin ve güvenli olduğunu hissetmesini sağlayın, gerekirse yatakların altlarını yada sallanan perdeleri kontrol edin. Onları “saçma” olarak adlandırarak çocuğunuzun herhangi bir canavar düşüncesini küçümsemeyin.
Kabuslardan muzdarip olan küçük çocuğunuzu yatağında tutmaya çalışın ve bolca kucaklayarak bunun sadece bir rüya olduğuna dair ona güven verin. Sakinleşip kendilerini güvende hissetmedikçe yanlarından ayrılmayın. Üzücü bir deneyim olsa da kabus görmeleri tamamen normaldir, endişelenmeyin.
6) Açlık
Geceleri uyanmaya başlayan çocuğunuzun bu sürecinin bir diğer nedeni ise açlık olabilir. Geceleri hissettiği açlık sancısı uykudan kalkmasına neden olabilir.
Ne yapmalı?
Tıpkı bebekler gibi, küçük çocuklar da büyüdüklerinde daha fazla beslenmeleri gerekir. Yürümeye başlayan çocuğunuzun düzenli sağlıklı atıştırmalıklarla zengin ve dengeli bir diyet ile beslendiğinden emin olun.
Yatma vakti geldiğinde bir bardak süt işinizi kolaylaştıracaktır, onları rahatlatır ve daha durgun hissetmelerini sağlar. Yatma vakti beslemesini veya biberonunu yakın zamanda kestiyseniz çocuğunuza biberon yerine bir bardak süt verin, böylece çocuğunuza büyümeye başladığını hissettirme konusunda aşama kaydetmiş olacaksınız.
7) Diş Çıkarma
Çocuğunuzun diş çıkarıyor olması geceleri uyanma nedenlerinden biri olabilir. Dikkat edilmesi gereken belirtiler kırmızı, hassas diş etleri, kızarık yanaklar, genel sinirlilik veya ağız sulanmasıdır.
Ne yapmalı?
Çocuğunuz diş çıkarma sorunlarından dolayı uyanırsa kendi kendilerine tekrar uyumalarını bekleyin. Eğer uyumaz ise sakinleştirmesi için ona sarılın veya okşayın. Bu sorunun önüne geçmek için diş çıkarma halkaları, diş çıkarma jelleri, Parasetamol veya İbuprofen (özellikle küçük dozu olan çocuklar için tasarlanmıştır) kullanılması önerilir.
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder