Hamilelik sırasındaki yiyecek isteklerinin nedenleri tıp dünyası tarafınca iyi bir şekilde belgelenmiştir. Aş erme dediğimiz bu durum gebelikte oldukça yaygındır. Bazen canınızın birşeyler istemesi tamamen rastgele olabilir ama canınızın belirli yiyecekleri çekmesinin de bir nedeni vardır.
Aş erme durumu vücudunuzda eksik olabilecek bazı vitamin, besin ve minerallerden kaynaklanıyor olabilir. Bu isteğin sebebi ise büyüyen bebeğin ihtiyaç duyduğu besinlerin artmasıdır. Gebeliğin her aşaması için sağlıklı bir diyet sürdürmeniz ve doğru yiyecekleri yemeniz önemlidir.
Gebelerin hamileyken en çok nelere özlem duyduğu tüm gebelik isteklerinin altında yatan nedenleri açıklamaya yardımcı olur. Ayrıca doğum sonrası kilo kontrolüne, ne şekilde beslenip egzersiz yapılabileceğini de bu bilgiler ışığında uygulayabiliriz.
GEBELİKTE AŞ ERDİĞİNİZ YİYECEKLER NE ANLAMA GELİR?
1) KÖMÜR
Kadınlar hamilelik sırasında gıda dışı yiyeceklere karşı da istek duyarak Pica denilen bir durumdan muzdarip olabilirler.
Bir insanın canının kömür çekmesi kulağa garip gelebilir ancak zannettiğinizden daha yaygındır ve Lifesum'un yaptığı araştırmaya göre gebelerin %14'ü canlarının kömür çektiğini söyledi. Kadınların Pica denen bu durumdan muzdarip olmalarının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bunun hamilelikteki demir eksikliğinden kaynaklanabildiği, kadının bünyesindeki demir eksikliğinden dolayı canının yüksek demir içeren kömür çekebildiği düşünülmektedir. Aynı şekilde bazı gebelerin canının tebeşir çektiği de görülmektedir ve bu durum genellikle bebeğin gelişen iskelet yapısından kaynaklanan kalsiyum ihtiyacını yani diğer yandan annenin kalsiyum eksikliğini işaret edebilir.
2) TUZLU YİYECEKLER
Bu rapora göre cips ve turşu gibi tuzlu yiyeceklere gebelerin %24'ü aş eriyor. Cips ya da turşu gibi tuzlu yiyecekleri istemek tamamen doğal olabileceği gibi, eğer süreklilik içeriyor ise vücudunuzdaki sodyumun düşük olduğu anlamına gelebilir. Yüksek sodyum seviyelerinin sağlık üzerinde kan basıncını yükseltmek gibi olumsuz etkileri vardır dolayısı ile bu durumu kontrol altında tutmak gerekir. Canınızın tuz çekmesinin bir başka nedeni vücudunuzun susuz kalması olabilir bu yüzden yeterli miktarda su içmeniz oldukça önemlidir.
3) KIRMIZI ET
Pek çok kadın protein ve demir eksikliklerinden dolayı hamile kaldıklarında kırmızı et yemek isteyeceklerdir. Hatta vejeteryan olmasına rağmen kırmızı ete aş eren gebeler görülmüştür.
4) TURUNÇGİLLER
Gebelerin %18-20'lik bir dilimi narenciye veya ekşi yiyeceklere aş erdiğini bildirmiştir ve bunun basit bir nedeni vardır. Hamilelik sırasında kadınların tat tomurcuklarında meydana gelen değişiklik onları ekşi ve baharatlı yiyecekleri istemeye iter. Gebeler bunları yiyerek hissettirdiği şok etkisini seviyorlar, bu yüzden de narenciye ve ekşi gıdalara istek duyuyorlar.
5) ÇİKOLATA
Tıpkı dondurma gibi çikolata da yüksek kalori içerir. Bu yüzden vücut için hızlı bir enerji kaynağıdır. Bundan dolayıdır ki hamilelik sırasında tatlı şeylere aş erilmesi şaşırtıcı bir durum değildir. Ancak, çikolata sizi rahatlatan bir besin olsa da ona karşı olan bu özleminiz başka anlamlar taşıyabilir.
Çikolata B vitamini açısından zengindir, bu nedenle gebelikte B vitamini eksikliği çekenler bazen ciddi şekilde çikolata yemek isterler. Ancak araştırmalar muhtemelen daha az cazip bir seçenek olmasına rağmen çikolata yerine daha sağlıklı bir alternatif olan keten tohumu yağından aynı besini elde edebileceğinizi göstermiştir. Şekerli yiyecekleri veya tatlıları istemenin bir diğer nedeni de kan şekerinizin düşmesi olabilir.
6) DONDURMA
Tat alma tomurcuklarının hamilelik sırasında daha hassas hale geldiğini bu nedenle de kadınların bazı yiyeceklere karşı daha istekli veya isteksiz olabileceğini söylemiştim. Ancak dondurma veya farklı herhangi bir süt ürününe yönelik bir özlem kalsiyum düşüklüğünüzü işaret edebilir.
Dondurma hafif bir tatlı olduğu gibi hem ferahlama hissi hem de hızlı enerji sağlar.
Bebeğin büyüdükçe sağlıklı kalması için yüksek seviyelerde kalsiyum gerekir. Kadınların hamilelik sırasında güçlü kokuları nedeniyle peynir yemek ya da süt içmek yerine kalsiyum ihtiyaçlarını gidermek için sıklıkla dondurmaya aş erebilirler. Tabi ki eğer yeterli miktarda süt-peynir tüketiyorsanız bu durum değişiklik gösterebilir.
Ek olarak hamile kadınlar genellikle yağ ve şeker içeriği fazla olan ağır yiyecekleri istemiyorlar. Bu yüzden çoğu zaman yemek yerine yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip olan dondurmayı tercih ediyorlar.
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder