SON YAYINLAR
latest

EMZİREN ANNELER NE YEMELİ?

Emziren anneler ne yemeli ve emziren annelerin beslenirken dikkat etmesi gerekenler.
Bebeğiniz artık doğmuştur ve anne sütü ile beslenmeye başlamıştır. Unutmayın ilk 6 ay anne sütü şarttır. Her anne gibi siz de sütünüzün sağlıklı olmasını,bebeğinizi beslemesini ve sütünüzden bebeğinize rahatsız edici maddelerin geçmesini istemezsiniz. Anne sütünün içeriği de doğrudan annenin tükettiği besinlerden kaynaklanmaktadır. O yüzden sütünüzün kaliteli olması ve sağlıklı olması için emzirme döneminde de  hamileyken gösterdiğiniz özeni ve dikkati göstermeniz gerekmektedir.

Sevgili anneler emzirme aşamasında yapacağınız katı diyetler sütün içeriğini de doğrudan etkiler. Yapacağınız diyet sütün kalitesini önemli ölçüde azaltacağı için bu dönemde bu tarz diyetler uygulanmamalıdır. Bugünkü yazımda emziren anneler ne yemeli ve emziren annelere hangi besinler faydalıdır bunları paylaşacağım.

Bu dönemde lohusa psikolojisinin getirdiği duygu değişim durumları ile birlikte anne almış olduğu kilolardan da rahatsız olur ve diyete başlamak ister. Diyetin zararlı olacağından bahsetmiştik. Bir de buna ek olarak yine psikolojik olarak hassas olan bir anneye dış çevreden iletilen yanlış bilgiler de etki edebilir. Örneğin; dış çevrenin sürekli anneye söylediği yanlışlardan biri de :' Sütün azalmasın bol yemek ye' gibi bir cümledir. Bu da annenin sütünün artacağını düşünmesine olanak sağlayıp yanlış ve çok yemek yemesine olanak sağlar. Yediğiniz gıdalarda bulunan şeker ve basit karbonhidratların tamamının anne sütü için boş enerji kaynağı olduğu bilinmeli günlük yemek programı bu bilinçle hazırlanmalıdır.

Bir de yaygın olarak düşünülen bir durum vardır. Bebeğin sürekli memede olması, sütün yetmediği ya da doyurucu olmadığı anlamına gelmez. Bu yanlış bir düşüncedir. Bebek ne kadar emerse süt üretimi o kadar artacaktır bu unutulmamalıdır. Bırakın bebeğinizi bol bol emsin. Dış çevreye kulak asmayın. Her bebeğin emme süresinin farklı olma durumu gibi ,her bebeğin doyma süresi de farklıdır. Kimseyle kendinizi kıyaslamayın.

Anneler süt kalitenizi ve kendi sağlığınızı koruyabilmeniz için mutlaka düzenli ve dengeli beslenmeniz gerekir. Dengeli beslenmeniz için size aşağıda birkaç ipucu vereceğim:


  • Her emziren annenin folik asit ve omega alması gerekmektedir. Hem annenin, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için emziren bir annenin haftada en az iki kez balık tüketmesi önerilmektedir. Bunun yanında  emziren anne ne yememeli adlı yazımda belirttiğim gibi ağır metal ya da cıva içeren ton balığı gibi balıklar ve midyeler süte geçebilme ihtimali nedeniyle kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Her gün en az bir tane yumurta tüketmeniz gerekmektedir. Yumurtada bulunan protein miktarı ihtiyaç duyulan günlük proteini ciddi oranda karşılar. 
  • Kalsiyum yönünden zengin olan süt,yoğurt,peynir gibi besinler tüketmelisiniz.
  • Kuru meyve ve kuruyemişler yoğun enerji içermelerinin yanında demir ve kalsiyum minerallerini de içerirler. Bu gıdaları ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
  • Sosis,salam,sucuk ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri yerine işlenmemiş etler ve hayvansal yağ yerine protein bakımından zengin et ürünlerini tercih etmeniz gerekmektedir.
  • Hamilelik süresince olduğu gibi emzirme döneminde de annenin vücudunun demir ihtiyacı artmaktadır. Demir ihtiyacının karşılanması için de; kırmızı et, yumurta, baklagiller ve kurutulmuş meyveler sıklıkla tercih edilmelidir.
  • Gebelikte çay tüketimine dikkat etmiştiniz. Bu dönem de gebelik kadar önemlidir. İçeceğiniz bitki çaylarını doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz. Genellikle anneler tarafından sıklıkla tercih edilip içilen ıhlamur, rezene,papatya gibi bitkisel çayların yan etkisinden emin olmanız gerekmektedir.
  • Eğer kolik bir bebeğe sahipseniz bebeğinizin gaz sancılarını azaltabilmeniz için gaz yapabilen  soğuk şekersiz süt ,yoğurt ,kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar ve brokoli gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca yemeklerinizde kimyon kullanmanız, bebeğinizin gaz sorununu azaltabilir.
  • Emziren anneler yemeklerinizde mutlaka iyotlu tuz kullanmaya çalışın. Ama tuz miktarını ölçülü kullanmaya dikkat edin.
  • Günde en az 3 posa meyve tüketmeye çalışın. Ayrıca bol sebzeli yemeklerle beslenin.
  • Bu dönemde de gebelikte olduğu gibi canınız tatlı çekebilir. Bunun için mutlaka şeker ya da işlenmiş gıdalar yerine pekmez ya da pekmez ile tatlandırılmış meyveler tercih etmeniz gerekmektedir.
  • En önemli süt arttırıcı madde sudur. Yani yeterli miktarda vücudunuza sıvı alırsanız eğer, yeterli düzeyde de süt üretiminiz olacaktır. Emziren bir anne günde en az 8- 12 bardak su içmelidir. Ayrıca suyun yanında içerdiği C vitamini sebebiyle taze sıkılmış meyve suları ya da kalsiyum desteği ile süt de tercih edebilirsiniz.
  • Yapılan araştırmalarda yenilen sarımsak, soğan ve aşırı baharat kullanan bir annenin sütünün tadını değiştirebildiği gözlemlenmiştir. Bu önemli bir maddedir. Çünkü , bazı bebekler bu tür gıdaların tüketiminden sonra emmeyi reddedebilir ya da gaz problemi yaşayabilir, fakat bazılarında ise hiçbir olumsuz etki olmayabilir.

Yani kısaca maddeleri özetlersek eğer;
  • İlk ay zayıflamaya çalışılmamalı,
  • Gaz yapan besinlerden uzak durulmalı,
  • İyotlu tuz kullanılmalı,
  • Kuru meyve ve kuruyemişler ara öğünlerde ölçülü tüketilmeli,
  • Her emzirmede bir bardak su içmeli,
  • Bol sebze ve meyve tüketmeli,
  • Haftada iki defa balık yemeli,
  • Düzenli protein tüketmeli,
  • Et,süt,peynir,yoğurt ,yumurta,baklagil ve tahıl ile beslenmelisiniz.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

1 yorum

  1. Emziren anneler ne yemeli sorusu aslında çok önemli. Yediğimiz hiçbir şey artık doğal değil maalesef. Organik besinlere önem verilmesi gerek. Özellikle emziren annelerde bu daha da önemli. Çok detaylı tavsiyelerde bulunmuşsunuz emziren anneler için teşekkürler.

    YanıtlaSil