Kürtajdan Sonra Yeniden Hamilelik Olur mu?
Kadınlar tarafından sıkça sorulan kürtaj sonrası hamile kalınır mı sorusu,cevabı en çok merak edilen soru olma özelliğini taşımaya devam etmektedir. Aslında uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, kürtajdan hemen sonra hamile kalmak zararlı mı? sorusuna da cevap verilmektedir. Uzmanlarca kürtajdan sonra hamile kalmak için en az 3 aylık bir bekleme sürecinin olması gerektiği savunuluyor. Çünkü isteyerek ya da düşük nedeniyle aldırılan bebeğin, kadının rahminde fiziksel olarak kısa sürecek bir değişiklik yaratmasından dolayı rahmi ve yumurtalıkları dinlenme sürecine bırakmak gerektiği söyleniyor.
Bazı durumlarda da gebe kadınlar isteyerek veya istemeyerek hamileliklerini sonlandırmak zorunda kalabilmektedirler. Tıpta bu müdahaleye verilen isim kürtajdır. Kürtaj sonrasında kürtaj yaptıran kadınların en büyük kaygısı da bir daha hamile kalamamaktır. Oysa ki böyle bir durum söz konusu dahi değildir. Hatta bunun tam tersine temizlenen rahim içinde embriyolar daha kolay tutunma sağladığı için kürtaj öncesinden daha fazla hamile kalma şansınız artacaktır.
Kürtaj yaptıracak olan bir anne adayının en çok dikkat etmesi gereken konu da, bu işlemi yaptıracağı kliniğin ve doktorun uzman kişiler olması durumudur. Bunun yanı sıra işlemin yapılacak olduğu ortamın da hijyenik olması son derece önemli bir ayrıntıdır. Çünkü ortam hijyenik olmazsa eğer kadının enfeksiyon kapma riski çok yüksek olur. Doktorunuzun ve kliniğin de uzman olması işlemin sağlıklı bir şekilde yürümesi için son derece önemlidir. Kürtaj işlemi esnasında yaşanılan şiddetli kanama, enfeksiyon gibi durumlar sağlıksız klinik ortamlarında ve bilinçsiz kişilerin yaptığı kürtajlardan kaynaklı olarak yaşanmaktadır.
Şu çok önemli bir konudur .Eğer bir kadın kürtajdan sonra doğurganlığını kaybediyorsa, bu yanlış klinik veya doktor seçiminden kaynaklı olabilir. Daha önce de belirttiğim gibi kürtaj korkulacak bir tıbbı müdahale değildir. Yalnızca bu müdahale de tek sıkıntı bulunmaktadır, o da doğru merkezlerde ve doğru doktorların elinde bu işlemin yapılmamasıdır. İşlemin yapılacağı klinikten ve doktorunuzdan emin olduktan sonra, hiçbir korku yaşamadan rahatlıkla kürtaj olabilirsiniz. Bu işlem sizin doğurganlığınızı asla olumsuz olarak etkilemeyecektir. Tam aksine hemen doğum kontrol yöntemlerini uygulamaya başlamazsanız, kısa süre içinde hamile de kalabilirsiniz.
Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde yapılan en yaygın olan yöntem vakumla yapılan kürtajdır, Kadınların ise en çok tercih ettiği ilaçla kürtaj yöntemleri;
- Laparatomi,
- Karman kanülleriyle aspirasyon,
- Dilatasyon ve kürtaj,
- Higroskopik genişleticiler ile kürtaj yöntemleri dünyada en çok kullanılan kürtaj yöntem çeşitleridir.
Kürtaj Yapılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Önce de belirttiğim gibi kürtaj cerrahi bir müdahaledir. O yüzden mutlaka doğru ve bilinçli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Bildiğiniz gibi cerrahi müdahale başlığı altına giren tüm operasyonlarda mutlaka küçükte olsa bir risk bulunmaktadır. Bu yüzden kürtaj operasyonunda bu riski en aza indirmek için uzman hekimlerin desteğini almanız gerekmektedir. Üstte de belirttiğim gibi bu işlem için seçmiş olduğunuz kliniğin steril bir ortama sahip olması gerekmektedir.
Kürtaja giden anne adayı, bu işleme geçilmeden önce neden bu noktaya geldiğini, yani hikayesini çok iyi bir şekilde doktoruna anlatmalıdır. Uzman tarafından hastanın özel durumu, alerjisi ve benzer bir durumu olup olmadığını anlamak için bir takım testler yapılır. Bu sırada hastayı rahatlatmak adına mutlaka doktoru konuşarak hastayı kürtaja hazırlamalıdır.
Doktor tarafından kürtaj işlemine geçilmeden önce mutlaka idrar kesesi boşaltılmalıdır. Doktor tarafından kürtajdan sonra kadın ne zaman hamile kalabilir, bunun hesaplanması için mutlaka gebelik haftasının belirlenmesi yoluna gidilir. Buna yanında kürtajdan sonra da ultrason takibi devam eder.
Bu işlem için genel anestezi yapılması planlandıysa eğer hasta aç olarak ameliyathaneye girmelidir. Eğer lokal anesteziye karar verildiyse, o zaman hastanın aç olarak girmesine gerek kalmaz. Ancak lokal anestezi sırasında hasta adet sancısı gibi bir sancıyı kasıklarında hisseder. Bu normal ve olağan bir durumdur. Korkmanıza gerek yoktur. Eğer şiddetli bir ağrı hissederseniz doktorunuza bildirebilirsiniz. Doktorunuz anında ağrı kesici yaparak bu ağrının şiddetlenmesinin de önüne geçecektir.
Kürtaj Riskli Bir İşlem Midir?
Kürtajın hasta için oluşturduğu hiçbir riski yoktur demek çok yanlış olur. Bu müdahale sonuçta cerrahi bir operasyondur ve cerrahi operasyon da az veya çok bir risk bulunmaktadır. Yasal süreçte kürtaj yaptıracak bir kadın gebeliğinin 10. haftasına kadar bu kürtajı yaptırmalıdır. Çünkü; bebeğin büyümesi, kürtajda ki riskleri artıracak faktörlerden bir tanesidir.
Kürtajdan Sonra Oluşabilecek Riskler
Gebeliğin Devam Etmesi
Ayı çok küçük olan gebeliklerde bazen gebelik ürünü boşaltılamayabilir ve gebelik olayı devam edebilir. Bu yüzden kürtajın en erken 5-6. haftalarda yapılması uygun olur.
Rahimin Delinmesi (Rüptür)
Anatomik olarak gebe bir rahim, gebe olmayan bir rahime göre çok daha yumuşaktır. Bu nedenle kürtaj esnasında yapılan dikkatsiz ve sert bir hareket rahimin delinmesine neden olabilir. Bunun dışında rahim delinmesi işlem dikkatli yapıldığı taktirde son derece nadir görülen bir komplikasyondur. Bu tür tıbbi müdahalelerde risk gebelik yaşı büyüdükçe artar. Bu durum uzman tarafından fark edildiğinde uygun tedavi yapılması mümkündür.
Plasenta Parçasının Kalması
Bu komplikasyon kürtajdan belirli bir sure sonra ortaya çıkar. Kendini fazla miktarda olan ve kesilmeyen kanama ile belli eder. Böyle bir durum olduğunda tedavi için yeniden küretaj gerekir.
Enfeksiyon
Bu durum kürtaj işleminden 5-6 gün sonra ortaya çıkar. İşlem sırasında hijyen ve sterilite kurallarına uyulursa enfeksiyon riski azalır.
Yapışıklık
Yapışıklık olarak geçen komplikasyon 'asherman sendromu' olarak da geçmektedir. Bu sendromda rahimin iç duvarlarında yapışıklıklar ve dolayısı ile adet kanamasında azalma ve hatta kısırlık görülebilir. Sendromun nedeni ise rahimin gereğinden fazla kazınmasıdır. Kesin tanısı rahim filmi çekilerek veya histeroskopi ile konulur. Tedavi yöntemi cerrahi olarak (histeroskopik) rahim içinde olan yapışıklıkların açılması ile gerçekleşir.
Kürtaj Sonrası Hamilelik Süreçleri
Uzmanlarca da bu konudaki en doğru yaklaşım kürtaj sonrasında gebe kalmak için 3 ay beklenmesi gerektiği yönündedir. Çünkü kürtajdan hemen sonra hamile kalan anne adayının hem sağlığı açısından hem de bebeğin sağlığı açısından riskler bulunmaktadır. Eğer kürtaj işlemi doğru şekilde ve uzman kişiler tarafından yapıldıysa kadının ortalama 3 ay sonrasında gebe kalmasına bir engel yoktur, bunun bir sakıncası da bulunmamaktadır. Genel olarak işlemi yaptıran kadın kürtajdan sonraki bir ay içinde adet olur ve bu sere içinde adet olmamış, hatta üzerinden 45 gün geçmişse hamilelik söz konusu olabilir.
Kürtajdan sonra kadının bir sonraki ay bile hamile kaldığı durumlar çok nadir olsa da mevcuttur. Uzmanlar genellikle kadınların kürtajdan sonraki 15 gün boyunca korumalı olarak cinsel ilişkiye girmeleri gerektiğini tavsiye ederler. Kürtajdan sonraki 15. günden sonra korumasız cinsel ilişki yaşayan kadınların ise gebe kalma ihtimali yüksektir. Çünkü üreme çağındaki kadınların kürtaj oldukları günden itibaren 20. günden sonra yumurtlama dönemleri başlamaktadır. Eğer sorunsuz geçen bir kürtaj işlemi yapıldıysa,işlem sonrasında doktorun önerdiği süre içinde bekledikten sonra gebe kalmanın da ne bebek ne de anne adayı için herhangi bir sakıncası yoktur.
Bazı kadınlarda kürtajdan sonraki 1 hafta kanamalar meydana gelebilmektedir. Bazılarında ise ilk 5 gün hiç kanama olmadan geçer, sonrasını takip eden 4-5 gün boyunca lekelenme şeklinde kan akıntısı görülür. Bu kanamalar Bazı kadınlarda da daha yoğun olabilir. Kanama ile birlikte pıhtı ve parçacıklar da atılabilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız veya yaşarsanız mutlaka tekrardan bir doktorunuza görünmenizde fayda vardır.
Kürtaj Sonrası Psikolojik Süreç
Kürtaj kadının psikolojisini son derece etkileyen bir durumdur. Bu yüzden kürtaj olan bir kadının, bu durumla zihinsel olarak baş edebilmesi için bazı durumlarda profesyonel destek alması gerekebilir. Her kadın bu dönemi rahatlıkla atlatamaz ve bunun yanında tekrar hamile kalma ya da bir bebek sahibi olup doğum yapma süreçleriyle alakalı derin endişelere sahip olabilmektedir. Özellikle kürtaj kararının nedenleri üzücüyse, kadın tarafından istenmeyen bir kürtaj operasyonu yaşandıysa ya da düşük meydana geldiği için kürtaj yaptırmak zorunda kalındı ise anne adayının psikolojik olarak kendini tekrardan hamileliğe hazır hissetmesi için, gerekiyorsa yardım alması ve tekrardan hamile kalabilmek için kendisine 3 aylık bir erteleme süreci yaratması gerekmektedir.
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder