0 – 1 Yaş Bebekler İçin İngilizce Zaman Geçirme Yöntemleri ve Aktiviteleri
Bu daha bebek yahu ingilizceden ne anlayacak? Demeyin!
Çocuklarımız daha dünyaya gelmeden önce endişelenmeye başladığımız konulardan biri de yabancı dil eğitimidir. Her anne baba birbirine şu soruları sorar. "Acaba evde birimiz ingilizce mi konuşsak?", " Ya da ingilizce ninniler mi dinletsek?", "Bir de ingilizce oyunlar mı oynatsak?" gibi sorular bu aşamada aklımıza gelenlerden sadece bir kaçıdır. Ancak bazı aileler ise bu konuda tamamen farklı bir görüştedir. Okul öncesinde yabancı dil eğitiminin başlamasının ana dilin öğrenilmesine zarar verebileceği görüşünü savunuyorlar. Peki ya, uzmanlar bu konuda ne diyor bakalım?
İlk 3 Ay
Bebeğiniz dünyaya gözlerini daha yeni açmıştır ve doğaya adapte olmaya çalışıyordur. Bildiğiniz gibi bebeklerin bu aylardaki yaşam döngüsü; beslenme,biraz masaj, sindirim,alt temizliği, sosyal vakit ve bol uykudan ibarettir…
Bu dönemde bebeğinize masaj yaparken basit şarkılar söylemeniz onun dil gelişimine katkı sağlayacaktır. İsterseniz vücuduna masaj yaparken ‘Twinkle Little Star’ gibi sakin şarkılar da söyleyebilir ve ya dinletebilirsiniz. Emin olun işe yarayacak :)
3-6 Ay
Bu dönemlerde bebeğin uyku süzreleri azalmaya başlar. Fizyolojik hareketlilik başlar yani el kol hareketleri artar, ayaklarını keşfeder ve kendi kendine masaj yapar gibi hareket eder. Bebeğiniz bu anlardayken sadece 5 dakikanızı ayırıp ona kısa ingilizce şarkılar ve tekerlemeler söyleyebilirsiniz. Bu etkinlik bebeğinizin dil ve beden gelişimine katkı sağlayacaktır. Örnek verecek olursam;'One two buckle my shoes' tekerlemesini veya 'Head shoulders knees and toes’ tekerlemesini söyleyebilirsiniz. Oyun olarak da ‘pat a cake, peek a poo’ gibi oyunları oynayabilirsiniz.
6-12 Ay
Bebeğiniz bu dönemde artık basit komutları anlar hale gelmiştir. Günün farklı saatlerinde eğitim amaçlı aktiviteleri birlikte yapabilirsiniz. Çocuk gelişimi eğitiminde şu prensip esas alınır. O da ‘Az çoktur’ prensibidir böylelikle evinizde bulunan bir kaç malzemeyi kullanarak kaliteli zaman geçirmeniz mümkündür.
İngilizce oyun zamanı için gereken malzemeler:
- Basit parmak kuklalar ( eski çoraplara veya bebek eldivenlerine kaş göz yaparak da kullanabilirsiniz)
- 0-1 yaş duyulara özel yani dokunarak öğrenilen okuma kitabı
- Renkli şekiller
Bu tür oyunlarda oyuncak sayısının az ve belli zamanlarda olması gerekir. Çünkü bebeğin şu aşamada ihtiyacı olan en önemli destekler beslenmesi, uyuması haricinde onunla konuşmaktır. Unutmayın bir materyali farklı şekillerde ve formlarda kullanabilirsiniz, onları zenginleştiren sizin hayal gücünüz olacaktır. Örnek vermek gerekirse; parmak kuklalara alışmış olan bebeğiniz artık tepki göstermiyorsa kuklaları kaşıklara geçirebilir ve kutudan tek tek çıkarıp ilginç seslerle ona gösterebilirsiniz. Bu yöntem oyun yaratmaktır yani aynı materyalle farklı şekiller türetmektir. Bebeğinizin bu aşamada konuşmayı dinlemesidir önemli olan. Çünkü bebeğiniz konuşmayı duydukça beyin ve dil gelişimi harekete geçecektir. Oynadığınız oyunlar 5 duyuya birden hitap etmelidir. Örneğin; parmak kuklalarla bir oyun oynatıyorsunuz diyelim bu oyun da “finger family” şarkısıyla oynansın. Bu oyun sırasında siz de göster ve söyle etkinliği yapabilirsiniz. Bunun dışında duyulara özel kitapları kullanabilir bebeğinizin elleriyle kitaba dokunması için ona destek olabilirsiniz.
Bunların dışında isterseniz renkli şekilleri kutuya atma oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyunu oynarken de ‘this is circle, here is circle circle circle’ gibi ritmik tekrarlar yapabilirsiniz. Böylelikle ingilizce kelimeler bebeğinizin kulağında aşinalık kazanacak ve ileride açığa çıkacaktır.
Bebeğinizle daha çok zaman geçirmek isterseniz eğer bireysel farklılıklara göre eğitim yöntemlerini de tercih edebilirsiniz. Bunu ayırt etmek için önce çocuğunuzda gözlem yapmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır ve eğlenceli hale getirecektir. Örneğin; bebeğiniz bu etkinlikler sırasında hangi duyusunu daha çok kullanıyor? Dokunma, görsel dikkat,etrafı inceleme ya da farklı sesler dinleme gibi. Tabi ki bunlar her bebekte oluyor ancak bir yönü ağır basabilir, ikisi olabilir ya da eşit dağılımlı olabilir. Şimdi de bu durumda önerdiğimiz ingilizce aktivite örneklerini söyleyelim;
- Eğer bebeğiniz dokunmayı seviyorsa; nesneleri eline verip onu tanıtma ve ritmik konuşmalarla oyunu zenginleştirebilirsiniz.
- Bebeğiniz dinlemeyi seviyorsa eğer; farklı nesnelerle ona hikâye okuyabilirsiniz.
- Görselliği seviyorsa eğer; büyük ve dikkat çekici resimler, posterler göstererek kelimeleri tekrar edebilirsiniz.(Örneğin;apple,turtle,star,one,two gibi)
- Eğer bebeğiniz hareket etmek istiyorsa; yürütecinde veya kucağınıza alıp farklı nesneler gösterip ingilizce kelimeleri söyleyebilirsiniz.
- Evinizde tablet ve telefon varsa onları yalnızca iki dakikalık şarkılar için kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken onun yaşına uygun şarkılar seçmenizdir.
Bebeklerde İngilizce Eğitimi İçin Uygun Yaş Grubu Nedir?
Çocuk gelişimi açısından yabancı dil eğitimi 3 yaşından önce başlandığı zaman daha etkili oluyor. Gelişimsel olarak aslında bir dilin etkin bir biçimde kullanımı 4 yaş itibariyle mümkün oluyor ancak 3 yaş öncesi çocuklar bir yabancı dile ne kadar fazla maruz kalırlarsa,kulak aşinalığı olursa bu dili öğrenmeleri o kadar kolay oluyor. Genellikle uzmanlarca da gözlemlenen 0-3 yaş arasındaki bebekler ana dilleri dışında farklı bir dile maruz kaldıklarında "aynı anda öğrenme” denilen yöntem sayesinde her iki dili birden öğrenebiliyorlar. O yüzden doğumdan itibaren yabancı dil eğitimi, en azından bebeği öğretilmek istenen dille buluşturarak, onunla konuşarak ve müzik dinletilerek başlatılabiliyor. Ayrıca bebeklere söylenen ya da dinletilen ingilizce ninni bile onların bu dili hafızalarına kaydetmelerini sağlıyor.
O yüzden bebeklerde ingilizce eğitimi,ya da farklı bir dil eğitimi onlara ileriki hayatları için vereceğiniz en büyük yetkinlik oluyor. Durmayın geç kalmış sayılmazsınız! :)
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder