SON YAYINLAR
latest

HAMİLELİKTE SAĞ KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur?,Hamilelikte kasık ağrısı,Gebelikte kasık ağrısı neden olur?,Gebelikte yaşanılan ağrılar,Kasık ağrısı,G,

HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI

Hamilelik süreci bildiğiniz gibi farklı sıkıntılar ve rahatsızlıklar yaşayacağınız bir dönemdir. Bu problemlerin başında sürekli halsizlik hissiyle beraber yorgunluk ve halsizlik,mide bulantısı,eklem ağrıları,baş ağrıları vs bulunmaktadır. Bu dönemde anne adaylarında sıklıkla karşılaşılan bir diğer problem ise sağ kasık ağrısıdır. Hamilelik döneminde karşılaşılan kasık bölgesindeki rahatsızlık hissi ve kasılmalar oluşması sebebiyle, anne adayını huzursuz eder. Bu rahatsızlık ortalama olarak neredeyse bütün anne adaylarında görülür. Hamilelik sürecinde yaşanan bu kasık ağrısı,gebede düşük olma riskini her zaman var etmez. Eğer kasık ağrısına eşlik eden lekelenme ve kanama bulguları da varsa düşük riski var diyebiliriz. Böyle bir durumla karşılaşan anne adayının vakit kaybetmeden doktora gidip önlem alması gerekmektedir. Gebelerin genelinde görülen sağ kasık ağrısı şikayetleri gebeliğin ilk haftalarında ortaya çıkar ve bu tek başına ciddi bir durum değildir. Bildiğiniz gibi bu dönemde rahmin büyümesi ile etrafındaki bağların gerilmesine bağlı olarak kasık ağrıları hissedilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk 6 ve 8 haftasına denk gelen sürede kasıklarda ağrı hissedilmektedir. İlk gebeliğini yaşayan kadınlarda ise bu durum daha erken başlayabilmektedir. Genellikle kadınlarca ilk gebeliklerde daha şiddetli ağrılardan şikayetçi olunur. İlk gebelikten sonraki gebeliklerde ise bu ağrı hissedilir şekilde azalır. İleriki süreçlerde tekrar yaşanan gebeliklerde karnın büyümesi, ağırlaşması ve rahimdeki kasılmaların başlaması nedeniyle bu ağrılar oluşmaktadır. Gebelikte sağ kasık ağrısı rahim büyümesinin hızlanmasından kaynaklı 3. ayda daha yoğun olmak üzere devam eder.


Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur?
Üstte de belirttiğim gibi gebelik sürecinin başlamasıyla beraber kasıklarda hissedilen ağrı ve karında sertleşme yada kasılma gibi benzeri şikayetler ortaya sıkça çıkmaktadır. Bu durumlar söylediğimiz gibi hamilelik başlangıcında veya 6. ayın sonrasında normal kabul edilmektedir. Ama bu durumla bereber eğer anne adayının karnının sertleşmesi sorunu da varsa ve gün içerisinde çok sık tekrarlıyorsa bu erken doğum belirtisi olabilir. Bu yüzden anne adayının gebelik süresince doktoruyla irtibat halinde olması ve yaşadığı bu ağrıların sıklıklarını tarif ederek bir problem olup olmadığını sorması en sağlıklısıdır.  Hamilelikte sağ kasık ağrısı yaşayan kadının bu sıkıntısının yanı sıra lekelenmesi, su gelmesi, kanaması, idrar yapılan sırada yanma hissi ,ateş gibi belirtilerle beraber görülüyorsa doktoruna gitmesi gerekir. Doktoru bu muayeneyle erken doğum sancısı olup olmadığı yada bu kasılmaların yalancı doğum sancılarından kaynaklı olup olmadığı konusunda  kişiye bilgi verir. Gerekli görürse eğer tedavi uygulayabilir. Gebelikte çoğu zaman karşılaşılan sağ kasık ağrısı tedavi gerektirmeyen sancılar arasındadır. Bu problem doğum sonrasında kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Tıpta bu ağrı Round Ligament ağrısı diye bilinir ve bu rahatsızlık ancak hamilelikte meydana gelir. Genellikle hamileliğin 3 yada 4. aylarında ortaya çıkan bu rahatsızlık kasıklarda ya da karında bıçak saplanmış gibi şiddetli ağrılar yaratır. Yaşanan bu ağrılar özellikle yatakta dönerken, öksürürken ve ani hareketler yaparken ortaya çıkmaktadır. Bu ani ve beklenmeyen hareketler rahmin çevresindeki bağların gerilmesine veya kasılmasına sebep olduğu için acı verici bir ağrıyla hissedilir. Genellikle bu ağrılar kısa sürelidir ve tedavi gerektirmez. Ancak 1 dakikayı aşarsa ya da beraberinde başka belirtiler eşlik ederse doktora gitmenizde fayda vardır.

Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısına İyi Gelecek Yöntemler
Sevgili gebeler bu süreç boyunca ani hareketler yapmamaya dikkat etmeniz gerekir. Yine bu süreçte bol bol dinlenmeniz ve uyumanız gerekir. Özellikle gece yatarken pozisyon değiştirirken yavaş ve dikkatli şekilde hareket etmelisiniz. Günlük sıvı alımınıza çok dikkat etmeniz gerekir. Hamilelik sürecince cildinizin elastikiyetini kaybetmemesi için suya çok ihtiyacı vardır. Ayrıca gebeliğe  uygun yapılan egzersiz hareketleri hamilelikte sağ kasık ağrısı riskini çok azaltır. Bunun dışında sık sık banyo veya ılık duş yapmakta size iyi gelecektir. Bunlara ek olarak uyurken yatakta dizlerinizi karnınıza doğru çekmeniz yada ağrı olan tarafın ters yönüne yatmanız ağrı olan bölgenizi bir nebze olsun rahatlatacaktır.


Bu konuyu kısaca ve madde madde açıklarsak;
  1. Aslına bakarsanız gebelikte meydana gelen kasık ağrıları oldukça normaldir.
  2. Bu durumun yaşanmasının temelinde hormonları ve vücudu değişen anne ve büyümeye başlayan bir bebek vardır. Bu kişiler tek bedende yer alınca ağrılar da  haliyle kendini göstermeye başlıyor.
  3. Siz de kasık ağrılarınız sayesinde bebeğinizin her geçen gün büyüdüğünü anlayabilirsiniz.
  4. Fakat çok şiddetli ve dayanılmayacak boyutta yaşanan kasık ağrıları için gecikmeden doktorunuza başvurmanız gereklidir.
  5. Gebeliğin ilk zamanlarında kasık ağrılarının olacağını düşünmeyin ,çünkü bu ağrılar haftalar sonra gelmeye başlıyor.
  6. Yaşanan bu kasık ağrıları bebeğin gelişimiyle doğru orantılı olsa da bu ağrıların gelişi kişiden kişiye göre değişebilmektedir.
  7. Gebeliğin ilk 6 ve 8. haftasında hissedeceğiniz hafif kasık ağrıları rahmin kendini bebeğinize hazırladığına işaret eder.
  8. Gebeliğinizin son dönemine girdiğiniz zamanlarda kasık ağrılarınızın devam etme ihtimali oldukça yüksektir. Ama bu ağrılar doğum sancısıyla karıştırılmamalıdır.
  9. Gebelikte kasık ağrılarının çok masum nedenleri olabileceği gibi, düşük veya enfeksiyon gibi nedenleri de olabilmektedir.
  10. Yaşadığınız kasık ağrılarının risk oluşturmadığına emin olmak için doktorunuza başvurabilirsiniz
  11. Uyuduğunuzda veya yattığınız esnada yatakta dönerken ya da ani hareket ettiğinizde hissettiğiniz ağrıların nedeni; yuvarlak bağ ağrılarıdır.
  12. Bu yuvarlak bağ ağrıları genellikle kramp şeklinde kendini gösterir ve kimi zaman hareketsiz kalmanıza neden olabilir.
  13. Bu ağrıladan kurtulmanın tek yolu ise bol dinlenmektir.
  14. Ayrıca gebelik döneminde yavaşlayan sindirim sisteminiz nedeniyle gaz sancılarına ve kabızlığa; bunlar da kasık sancılarına neden olabilir.
  15. Eğer kasık ağrısı çekmek istemiyorsanız uzun süreli oturma ya da ayakta kalma durumlarından da kaçınmanız gerekir.
  16. Bunların dışında dış gebelik durumunuz varsa. Ve eğer 10. haftaya kadar fark edilmezse yine kasık ve karın ağrıları kendini göstermeye başlar.
  17. Gebeliğin ilerleyen zamanlarında eğer ağrınız kasıktan mideye doğru kayıyorsa,bu ağrılar plasentanın yerinden ayrılmasına işaret edebilir.
  18. Geneliikle gebeliğin en tehlikeli zamanlarından biri olan 12. haftada geçmeyen bir kasık ağrınızı yoğun bir kanama takip ediyorsa eğer, zaman kaybetmeden doktorunuza ulaşmanız gerekir.
  19. Kasık ağrılarınızla beraber idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve ağrılı idrar yapma gibi durumlar varsa idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmış olabilirsiniz
  20. Gebelikte yaşanılan ve zararsız olan kasık ağrıları genellikle dinlenme, sıvı alımı ve magnezyum alımlarıyla geçmektedir.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

1 yorum

  1. Nedenler çözüm önerileri ile birlikte sunulmuş çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil