SON YAYINLAR
latest

YORGUNLUK VE HALSİZLİK

Yorgunluk ve halsizlik,Gebelikte yorgunluk ve halsizlik,Sürekli halsizlik,Yorgunluk halsizlik,Hamilelikte yorgunluk ve halsizlik nedenleri,Gebelikte halsizlik ne zaman başlar?,G,
GEBELİKTE YORGUNLUK VE HALSİZLİK

Gebeliğin erken belirtileri arasında en üst sırada yer alan yorgunluk ve halsizlik hissidir. Bildiğiniz gibi gebeliğin ilk aylarında anne adayının vücudu çok çalışır, hormon pompalar , besinlerin cenine gitmesi için daha fazla kan üretir. Bunlarla beraber artan kan akışıyla vücut baş etmek için kalp atışını hızlandırır. Ayrıca vücut su , protein , karbonhidrat ve yağları kullanma şeklini de değiştirir. Bir de bunlara gebeliğin son aylarında bebeğin ağırlığını taşımak eklenir. Ayrıca gebelik döneminde çalışan anne adayları veya ev işi yapan anne adayları hamilelik öncesine nazaran daha çabuk yorulmaktadırlar.

Hamilelikte yorgunluk halsizlik hissi genellikle kansızlığa bağlı olsa da,bunun dışında da hiç bir neden de bulunmayabiliyor. Çoğu anne adayının bu dönemde ortak şikayeti yorgunluk ve halsizliktir. Sizin de bu konuda bir sorununuz varsa şikayetinizi doktorunuza bildirerek kansızlık veya başka bir nedeni varsa buna yönelik demir hapları gibi tedavilere başlayabilirsiniz.


Gebelikte Sürekli Halsizlik Nedenleri Nelerdir?
Yetersiz Beslenme
Bir insan vücudu için her zaman vücudun ihtiyacı olan besinler dengeli olarak alınmalıdır. Bildiğiniz gibi sağlıklı bir insanın farklı besin gruplarından besinler tüketmesi gerekirken hamilelik durumu daha çok önem arz etmektedir. Çünkü gebe kalan kadın aynı zamanda ikinci bir canı daha beslemeye başlamıştır. Bir anne adayında yetersiz beslenmek hem halsizliğe neden olur hem de bebeğin anne karnında iyi gelişememesine neden olur.

Su Kaybı
Özellikle gebelik döneminde bol sıvı tüketimi çok önemlidir.  Hele bir de yaz aylarındaysanız. Genel olarak insan vücudunda su azaldığında halsizlik başlar. Siz gebeler de yeterince su içip içmediğinizi idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. Eğer idrar renginiz sarı ise su tüketiminiz yetersiz demektir. Ayrıca az su alımı gebelerde yorgunluk halsizlik yaratmaktadır.

Uyku Sorunları
Bir insanın az uyuması ve kalitesiz uyuması vücudunun yeterince dinlenememesine neden olur bu da gün içinde halsiz kalmanıza yol açar. Siz de bu yüzden sağlıklı bir uyku uyumak için tüm tedbirleri almalısınız. Hamilelikte genellikle sık idrara çıkma, gece çişe kalkma gibi sorunlar yüzünden uykunuz bölünür. Bu tür sorunların üstesinden gelmek için uyumadan önce çok sıvı tüketmemeye çalışın.

Yoğun Aktivite
Her insanın vücudunun taşıyacağı belli bir fiziksel yük vardır. Bu kapasitenin üstüne çıktığınız anda halsizlik başlar. Gün içinde hareketli olmanız halsizlik yapmaz ama evi baştan aşağı bir temizleyeyim derseniz ,ya da birkaç saat yürümek isterseniz halsiz düşebilirsiniz. Bu sebepten dolayı hareketli bir gebelik sürmeli ama kendinizi fazla yormamalısınız.

Hastalıklar
Yukarıda saydığım nedenler halsizliğe sebep olan standart ve olası nedenlerdir. Bunların dışında çeşitli hastalıklar da sürekli halsizlik yapabilir. Bu hastalıklar arasında çoğunlukla ;kansızlık, guatr,hipotiroidi,diyabet, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi enfeksiyonlar vardır. Bunlarla beraber aritmi bozukluklukları, anoreksiya, blumia  gibi hastalıklar da en önemlileridir.

Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Eğer planlı bir gebelik sürecindeyseniz zaten gebelik öncesinde vitamin ve mineral takviyesine başlamışsınız demektir.  Çünkü gebelikte vücuttaki vitamin ve mineral ihtiyacı oldukça artar. Bu süreçte vücutta bulunan vitamin ve minerallerin bir kısmını bebek tükettiği için anneye kalan kısım yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür konularla ilgili doktorunuza danışabilir, vitamin desteği alabilirsiniz.


Gebelikte Halsizlik ve Yorgunluk Ne Zaman Başlar?
Gebelikte halsizlik ve yorgunluk genellikle gebeliğin birinci ayından itibaren başlar, 4. Aydan sonra halsizlik tamamen kaybolur ya da hafifler. Ama halsizlik hali bazı gebelerde doğuma kadar devam edebilir.

Gebelikte Yorgunluk Konusunda Yapılabilecekler
Siz de aşağıda sayacağım konulara dikkat ederek bu süreçte yaşayacağınız yorgunluk ve halsizlik halini en aza indirebilir ve hiç yaşamayabilirsiniz.

Demir ve protein açısından zengin besinler tüketin!
Bildiğiniz gibi genelde yorgunluk demir eksikliği anemisinin belirtisi olabilmektedir. Bunu önlemek için beslenme düzeninizi değiştirmeniz fayda sağlayacaktır. Öğünlerinizde sıkça kırmızı et ,yeşil yapraklı sebzeler,tavuk ,balık tam tahıllı gevrek,fasulye,mercimek ve kuruyemiş tercih edin.

Kısa ve sık molalar verin!
Eğer bebelik döneminde çalışıyorsanız veya ev işi yapıyorsanız fırsat buldukça dinlenmeye çalışın.

Düzenli olarak egzersiz yapın!
Gün içinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapmanız enerji düzeyinizi arttıracaktır. Her gün en az yarım saat yürümek gibi ölçülü egzersizler yapmanız, kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olur.

Yardım isteyin!
Eğer yapmanız gereken ev işleriz varsa bu konuda eşinizden veya aile bireylerinizden yardım isteyin. Gebelik ve varsa diğer çocuk bakımlarıyla beraber ev işleri sizin için çok ağır olur.

Erken Yatın!
Sevgili gebeler özellikle gece uykunuzda 7 ile 9 saat uyumayı hedefleyin. Ayrıca gebeliğinizin son dönemlerinde sol tarafınıza yatmanız bebeğe giden kan akışını arttırır ve vücut şişmelerinizi önler. Uyurken bacaklarınızın arasına ve belinizin altına yastık koymanız sizi daha da rahat ettirir. Eğer bunun yanında fırsat bulursanız öğleden sonra yapacağınız bir şekerleme sizi çok rahatlatabilir.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

2 yorum

  1. Merhabalar, yetersiz beslenmeden kasıt acaba tam olarak nedir? Benim eşim şu an 13 haftalık gebe. Gün içinde çerez tüketiyor. İyi kötü iki günde bir meyve de yiyor ama ikimiz de çalıştığımız için ana yemek konusunda sıkıntılar oluyor. Ne bileyim haftada 1-2 gün sağlam yemek yapıyoruz ama kalan günler biraz makarna, çorba gibi şeylerle geçiyor. Bu sıkıntılı bir durum mu beslenme yeterliliği açısından?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, abur cubur tüketimine çok dikkat etmeli, çünkü bu gebelikte şeker hastalığı çıkmasına ve işlerin daha zor hale gelmesine neden olabiliyor.

      Beslenme kısmı çok önemli çünkü bebek annenin vücudundaki besin kaynaklarını emiyor gelişirken. Bu da demek oluyor ki annenin daha fazla düzgün beslenmeye, vitamin, mineral ve proteine ihtiyacı var.

      O yüzden eğer çok zamanınız olmuyor ise pratik yollara başvurun. Örneğin bütün tavuk alıp işten gelince fırına koyun, yanına da rengarenk bir salata hazırladığınızda iş tamamdır, aynı şekilde balık da tercih edin. Çünkü balığın pişmesi sadece 15 dakika civarı sürer, maksimum 30dk olsun. Yine yanına renkli bir salata ve yemek sonrası yenen 1-2 meyve iyi bir tercih olacaktır.

      İlaveten mümkün olduğunca sebze tüketmeye özen gösterin. Çünkü onlar hem vitamin deposu hem de kalori içermiyorlar. Yani hem tok tutup kilo aldırmayan, şeker hastalığı riski oluşturmayan yiyeceklerdir.

      Düzgün beslenmediğinizde anne karnındaki bebeğin tüm geleceğini de etkilersiniz bu yüzden dikkat edin.

      Sil