Sezaryen operasyonunun hemen ardından bir sorun olmadıkça hasta 24 saate yakın gözetim altında tutulur. Duruma göre de hasta 3-4 gün kadar hastanede kalabilir. Sezaryen doğum yapmış bir hastanın hastanede gereken tüm tedavi süreci tamamlandıktan sonra evde nelere dikkat etmesi gerektiği ve sezaryen sonrası bakımı konusunda gerekli bilgiler de doktoru tarafından kendisine belirtilecektir. Bildiğiniz gibi sezaryen operasyonu sonrası ilk günlerde acı veren ağrılar yaşanmaktadır. Fakat bu ağrılar gün geçtikçe en aza inerek iyileşecektir.
Sezaryen Doğum ve İyileşme Süresi
Şunu unutmayın! Sezaryen doğum normalde tercih edilmemesi gereken bir doğum şeklidir. Yani sadece zorunlu yani gerekli durumlarda yapılması gereken bir doğum yöntemidir. Sezaryen doğum başlı başına bir ameliyat olduğu için, normal doğuma göre iyileşme süresi daha da uzundur.
Sevgili anneler sezaryen doğumdan sonraki ilk günleriniz biraz zor geçebilir. Doğum sonrası ağrı kesici de kullansanız ameliyat bölgesinde ağrı hissetmeniz çok normaldir.
Siz anneleri sezaryen doğumdan sonra en çok zorlayan şeylerden bazıları şunlar olacaktır;
- Doğumdan sonra ayağa kalkma süreci,
- Ameliyat yarasının acı vermesi,
- Yürümekte bir süre zorluk,
- Kabızlık problemi,
- Gaz problemi,
- Ancak tüm bunlara rağmen yürümeye çalışmalı, gaz yapıcı besinlerden uzak durmalı, bol sıvı tüketmelisiniz. Normal doğuma göre ,sezaryen doğumdan sonra iyileşme süresi biraz daha uzun sürebilir.
Sezaryen Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
- Öncelikle hasta hastaneden çıkıp eve geldikten sonra dinlenmeye özen göstermeli ve uyku düzenine dikkat etmelidir. Bu iki önemli husus hastanın daha çabuk ayağa kalkmasına ve iyileşmesine yardımcı olacaktır.
- Bu süreçte hasta kendisini zorlayacak ağır işlerden ve hareketlerden olabildiğince uzak durmalıdır. Ayrıca ağır kaldırmak, aerobik hareketler ve koşma gibi aktiviteler ilk 1,5 ay içerisinde veya doktor belirtene kadar uygulanmamalıdır.
- Eve geldikten sonra hasta mümkün ölçülerde gün içerisinde yürümeye çalışmalıdır. Yürüme aktivasyonu hastanın sağlığı ve iyileşme sürecinin daha çabuk geçmesi yönünden faydalı olacaktır. Bu aktivasyon hastanın kan akışını hızlandırmasının yanı sıra kan pıhtılaşmasını, zatürreyi ve kabızlığı önlemede fayda sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı her gün azar azar yürüyüş süresini artırmakta oldukça faydalıdır.
- Doktor kendisini bilgilendirene kadar hasta kesinlikle ağır şeyler kaldırma konusunda dikkatli olmalıdır.
- Derin nefes alıp verirken ,öksürürken veya hapşırırken dikişlerine yastık yardımıyla veya elleriyle destek vermelidir. Hasta aldığı bu küçük önlemler sayesinde ağrısını en aza indirecektir.
- Hastada sezaryen sonrası az da olsa vajinal kanamalara rastlanabilir. Böyle bir durumda ise mutlaka hijyenik ped kullanılmalıdır. Bunun dışında yine doktor söyleyinceye kadar tampon kullanılmamalıdır.
- Sezaryen ameliyatı sonrasında meydana gelen ağrıları dindirmek amaçlı ağrı kesici ilaçlar kullanmak konusunda mutlaka doktora danışılması gerekir. Sebebi ise kontrolsüzce tüketilen ilaç bebeği anne sütü yoluyla etkileyebilir. Bu sebeple doktorun önerilerini dikkate almak bebek ve annenin sağlığı açısından oldukça önemli bir durumdur.
- Söylediğimiz gibi sezaryen ameliyatının normal doğuma oranla iyileşme süreci daha uzun zaman sürer. Bu yüzden sezaryen sonrasındaki ilk süreç de hastanın en önemli ihtiyaçlarını karşılaması açısından başka birinin yardımına ihtiyacı vardır.
- Sezaryen sonrası iyileşme sürecindeyken cinsel ilişkide bulunmak için en az 40 gün yaraların iyice iyileşerek normale dönmesini beklemeniz gerekir.
- Sezaryen sonrasında dikişlerin enfeksiyon kapmaması için hijyen kurallarına önemle dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer dikişlerde şişkinlik, kızarıklık ve akıntı varsa enfeksiyon kapmışsınız demektir. Böyle belirtiler yaşayan hastaların mutlaka bir doktora başvurmaları gerekir.
Sezaryen Doğumdan Sonra Yapılması Gerekenler
Söylediğimiz gibi sezaryen doğum bebeğin cerrahi işlemle doğurtulması olayıdır. Yapılan işlem cerrahi bir işlem gerektirdiği için de doğum bittikten sonra birtakım dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır.
Sezaryen doğum bittikten sonra annenin dikkat etmesi gerekenler;
- Toplumda annenin sezaryen doğumdan sonra sütü hemen gelmez gibi yanlış bir düşünce vardır. Ama bu yanlış bir düşüncedir. Bu durumun yaşanıp yaşanmaması tamamen size bağlıdır. Bebeğinizi ne kadar sık emzirirseniz sütünüz o kadar çok gelir.
- Sezaryen ameliyatı bittikten 3 gün sonra ancak hastanın duş almasına izin verilir. Fakat bu yine de doktorunuza danışmanız gereken bir konudur.
- Anne doğumdan sonra fırsat buldukça dinlenmeye çalışmalıdır. Örneğin ,bebeğinin uyuduğu zamanlar da anne de mutlaka uyumalıdır. Bu süreleri iyi kullanmalıdır.
- Doğum bittikten sonra doktorundan konu ile ilgili izin alan bir anne her gün düzenli olarak yürüyüş yapmalıdır. Bu aktivite annenin yeniden eski vücuduna kavuşmasını sağlar.
- Sezaryen doğumdan sonra anne de vajinal kanama görülebilir. Bu kanama yaklaşık 1 ay kadar sürebilir. Bunun için de ped kullanmanız gerekir.
- Doktorunuzun izin verdikten sonra doğumdan 4 - 6 hafta sonra cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz.
- Sevgili anneler emzirdiğiniz için düzenli ve sağlıklı beslenmeye çok dikkat etmelisiniz. Sütünüzün bol gelmesi için sıvı gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Eğer aşırı derecede kanama, kötü kokulu akıntı, dikişlerde akıntı, açılma, göğüslerde ağrı ve kızarıklık gibi şikayetler görürseniz hemen doktorunuza görünmelisiniz.
- Ayrıca hastaneden çıkarken size verilen ilaçları mutlaka düzenli kullanmalısınız.
Sezaryen Sonrası Beslenme
Sezaryen doğum sonrası eğer mide sorununuz varsa mutlaka düşük kalorili ve yumuşak gıdalar tercih etmelisiniz. Doktorunuz tam aksini söylemedikçe bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Sezaryen doğum sonrası sindirim sisteminizde bozukluklar olabilir. Bu durum sıkça rastlanan bir durumdur ve özelikle kabızlıktan korunmak için lifli besinler tüketerek bağırsakların desteklenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca kabızlığınız hala devam ediyorsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Sezaryen Doğumdan Sonra Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sevgili anneler doğumunuz bitti ve hastaneden bebeğinizle birlikte taburcu oldunuz. Ama bir ameliyat geçirdiğiniz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
Eve geldikten sonra yapmanız ve yapmamanız gerekenler;
- Sezaryen doğumdan ancak 6 saat sonra yemek yemeye başlayabilirsiniz. Fakat gaz yapacak yiyecekler yememeye özen göstermelisiniz.
- Sezaryen doğumdan sonra tuvalet ihtiyacınız varsa rahatça tuvalete çıkabilirsiniz.
- Dikişlerinizin üzerinde bulunan bandajı eve geldikten ancak 2 gün sonra çıkarabilirsiniz. Çıkarınca da pansumana ihtiyaç duyulmaz.
- Doğumdan sonra iyileşen dikişlerinizi doktorunuz almaz. Bu dikişler estetik dikiş olduğu için, dikişleriniz kendiliğinden eriyecektir.
- Eve geldikten ancak bir hafta sonra ufak tefek ev işlerini yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak önerilen süre bir buçuk ay kadar ağır ev işlerini yapmamalısınız.
- Doğumdan minimum bir buçuk ay sonra doktor kontrolüne gitmeniz gerekir.
- Eğer ilaç kullanmak zorunda kalırsanız, mutlaka doktorunuza emzirdiğinizi belirtiniz.
Sezaryen Doğum Sonrası Gaz Sancısı
Sezaryen doğumdan sonra genellikle yaşayacağınız sıkıntılardan birisi de gaz sancısıdır. Bunun için gaz sancınızı arttıracak yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Tuvaletinizi rahatça yapabilmeniz için bol sıvı tüketmelisiniz. Ayrıca hastaneden çıkıp eve geldiğinizde yaklaşık 3 litre sıvı tüketmeye başlamanız gerekir. Bunları uygularsanız daha hızlı iyileşme süreci yaşarsınız.
Sezaryen Doğum Sonrası Korse Kullanımı
Bildiğiniz gibi her kadının doğumdan sonra en büyük dertlerinden birisi de göbek sarkmasıdır. Toplum arasında doğumdan sonra korse takarak göbek sarkmasının önüne geçilebileceği gibi yanlış bir algı vardır. Doğumdan sonra korsenin göbeğin sarkmasını engellemesi ve toparlaması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak annenin doğumdan sonra göbeğinin sarkmasını önlemek için yapacağı en doğru şey egzersiz yapmaktır.
Sezaryen Sonrası Acile Başvurulması Gereken Durumlar
- Eğer şiddetli ve ağır solunum sorunu yaşıyorsanız,
- Bilinç kaybı gibi bir durum yaşanırsa,
- Eğer aniden meydana gelen nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı öksürük ve karın bölgesinde kramplar ve şiddetli ağrıları yaşıyorsanız.
- Ayrıca karın bölgenizde enfeksiyon belirtileri gözlemlediyseniz yani şiddetlenerek çoğalan ağrı ve sancılar,şişkinlik, irinli akıntı, kızarıklık,sıcaklık, yüksek ateş ve kötü kokulu vajinal akıntıların meydana gelmesi gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza gitmeniz gerekir.
Yazıyı beğendiniz mi?
Çok önemli bilgileri profosyonelce okuyucuya aktaran iyibiranne ye teşekkürler.
YanıtlaSil