Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Eğer çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden mevcutsa, çocuğunuz kabız olmuş demektir.
- Bebeğiniz kakasını keçi pisliği gibi yuvarlak,sert ve tane tane yapıyorsa kabız olmuş demektir.
- Kabızlık yaşayan bir çocukta dışkılama seyrek olur. Ancak şu unutulmamalıdır; dışkılamada seyreklik her zaman kabızlık belirtisi değildir. Bebeğininizin kabız olduğunu anlamanız için kakasının sert ve tane tane olması gerekir.
- Genellikle çocuklarda tuvalete çıkma sayısı haftada 3 kereden az ise kabızlık olarak değerlendirilir.
- Kabız olan çocukta zorlanma nedeni ile anüs bölgesinde çatlaklar oluşabilir. Hatta bununla beraber kanlı kaka yapabilir.
- Kabız olan çocuğun midesinde rahatsızlık olur, karın ağrısı çeker.
- Kabız olan çocuk huzursuzdur.
- Çocuğunuzun iç çamaşırının kirlenmesi de bir kabızlık belirtisidir.
- Çocuğun kabız olunca sert kaka yaptığı için canının yanması ve bununla beraber anüs çatlaklarının gelişmesi. Bu yüzden de kakasını tutması,
- Çocuğun aniden oyun oynamayı bırakmak istemesi ve canının yanacağı korkusu ile kakasını tutması kabızlığın belirtileri arasındadır.
Çocuklarda Kabızlık Neden Olur?
Öncelikle her ebeveynin çocuğunu iyi gözlemlemesi gerekir. Çocuklar 0-6 yaş döneminde hep belirli rahatsızlıkları yaşarlar. Yine bazı rahatsızlıklar kabızlık gibi yaşa göre değişmemektedir. Yani 2 yaşındaki çocuğun kabızlık nedeni ile, 3 aylık bir bebeğin kabız olmasının nedenleri aynıdır. Bu rahatsızlıkta temel sebep, çocuğun beslenme programındaki hatalardan kaynaklanır. Şimdi çocuklarda kabızlık sorununun nedenlerine bakalım:
- Dengesiz ve yetersiz beslenme (Özellikle lifli gıdalarla beslenmeme),
- Çocuğun sindirim sisteminin az çalışması,
- Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğin kabızlığa neden olabilecek gıdalarla tanışması,
- Çocuğun yaşadığı çeşitli hastalıklar,
- Çocuğun gün içinde çok hareketsiz olması,
- Diş çıkarma döneminde çocuğun bağırsak florasının değişmesi,
- İnek sütüne karşı alerji olması,
- Kalsiyum yüksekliği,
- Potasyum azlığı,
- B12 vitamini eksikliği,
- Demir ilaçlarının kullanımı,
- Annenin çocuğa verdiği tuvalet eğitimi sırasındaki sert tutumu gibi psikolojik nedenler,
- Yine ailede kabızlık olması çocuklarda kabızlık nedenleri arasında bulunmaktadır.
Öncelikle kabız olan bir bebekse,bebeğinize en iyi gelecek ilaç anne sütüdür. Anne sütü emen bebeklerde kabızlık gibi bir çok hastalığın düşmanıdır. Genellikle anne sütüyle beslenen bebeklerin 3 veya 4 günde bir yumuşak kaka yapması normal görülür. Çünkü anne sütü bebekler için en ideal besindir ve bağırsaklar tarafından neredeyse tamamen emilmektedir. Bu sebepten dolayı da mamayla beslenen bebeklerde ve çocuklarda kabızlık daha sık görülmektedir.
Bunun dışında ara sıra meydana gelen ve gelebilecek olan kabızlık, genellikle beslenmede yapılan değişikliklerle çözülebilmektedir. Bu konuda size önereceğimiz tadavi yöntemleri şunlardır;
- Eğer bebeğiz kabız olduysa o zamanlarda onu sırtüstü yatırarak ayaklarına bisiklet çevirme hareketi yaptırabilirsiniz. Bu egzersiz bebeğinizin bağırsaklarını çalıştırmada yardımcı olacaktır.
- Doktorunuz 1 veya 3 gün süre ile günde 1-2 kez gliserin fitil verebilir.
- Çocuğunuzun gün içindeki sıvı alımını, sebze-meyve tüketimini arttırarak (muz dışında), besinlerin yağ içeriğini zenginleştirerek ve çocuğunuzu lifli gıdalarla besleyerek kabızlığını azaltıp önleyebilirsiniz.
- Ek gıdaya geçmiş olan bebeğinize günde 25-50 ml erik veya elma suyunu biberonla, bardakla ya da kaşıkla içirebilirsiniz.
- Çocuğunuza vereceğiniz sert gıdaların içine bir çay kaşığı kepek unu katabilirsiniz.
- Eğer bebeğiniz çok küçük değilse ,kabız olduğu süre boyunca günde üç fincandan fazla süt vermemeniz önerilir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
Bu sorunun cevabı elbette öncelikli olarak beslenmeyi değiştirmekten geçer. Çocuklardaki kabızlık tedavisinin genel kuralı da uygulanan tedavinin kabızlık süresinin iki katı kadar bir süre uygulanması gerektiğidir. Yani bebeğinizin kabızlığı geçtiği anda tedaviyi kesmemeniz gerekir. Bir o kadar daha tedaviye devam etmeniz gerekir. Bu sebepten dolayı çocuğun beslenme programına dikkatle uyulması çok önemlidir. Ayıca beslenme programında değişiklik yaptığınız halde kabızlık sorunu geçmiyorsa, mutlaka doktorunuza başvurmanız ve kafanıza göre ilaç kullanmamanız gerekir. Bunun dışında size vereceğimiz tavsiyeler arasında şunlar vardır:
- Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde yemeklerine koyduğunuz tahılları un olarak değil de; bütün halde koymanızı öneririz.
- Bebeğinizin gün içinde yeteri kadar sıvı aldığından emin olun.
- Çocuğunuz tuvalet eğitimi alacak kadar büyüdüyse, onu mutlaka önce lazımlığa alıştırın.
- Küçük çocuklarda bağırsak hareketlerini düzenlemek için günde en az 2 kez, genellikle de yemekten sonra tuvalet için zaman ayırmalısınız. Ama çocuğunuzu tuvaletini yapması için zorlamamalısınız. Çünkü, tuvalet eğitiminde yapılan baskı, yoksa bile kabızlık sorununa yol açmaktadır.
- Kabız olan çocuğunuza gün içinde ılık suda 10-15 dk oturma banyosu da iyi gelir. Çünkü bu sayede çocuğun makatının etrafındaki kaslar gevşer ve tuvalete çıkması kolaylaşır.
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder