Bebeğinizin minik ağzında dişlerin çıkmaya başlaması katı yiyecekleri yemesi ve büyümesi için büyük bir adım olsa da hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça fazla telaş ve rahatsızlık anlamına gelir. İşleri kolaylaştırmak için dikkat edilmesi gereken belirtileri ve diş ağrısını dindirmenin yöntemlerini sizinle paylaşacağım.
BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA NE ZAMAN BAŞLAR?
Bu tamamen bebeğinize bağlıdır. Bazı bebekler dört aylıkken diş çıkarmaya başlarken bazılarında ise 8 aylıkken bile dişlerin gelmediğini görebilirsiniz. Genel olarak bebeklerin çoğu altı aylıkken diş çıkarmaya başlarlar.
Bu süreçte bebeklerin çoğu huzursuz olup ağlayabilir, geceleri uyanabilir yada uyumakta biraz daha zorluk çekebilirler.
DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bebeğiniz gezegendeki diğer bebeklerle aynı şekilde diş çıkarmayacaktır. Bu nedenle diş çıkarma konusundaki uyarı işaretlerini öğrenmenizde fayda vardır.
Yaygın Belirtiler:
Öksürme gibi sesler çıkaran bebeğinizin ağız bölgesinde fazladan sulanma.
Sıcak ya da kızarık bir yanak.
İçme, yemek yeme veya uyumada sorun.
Bebeğim kulağını çekiyor, parmaklarını ısırıyor veya yüzüne vuruyor.
Daha huysuz ve sürekli sarılmak istiyor.
Şişkin yanaklar.
DİŞ ÇIKARMA AĞRISINI NASIL HAFİFLETEBİLİRSİNİZ?
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
DOĞRU DİŞ KAŞIYICIYI BULUN
Bebeğinizin oynayabileceği ve kemirebileceği bir şeyler vermek istiyorsanız ona bir diş çıkarma oyuncağı alın. Kullanılabilecek birçok farklı tür vardır, tümünü incelemenizde fayda var. Farklı dokular ve farklı şekilleri deneyebilirsiniz. Dairesel diş kaşıyıcıları ön dişlerin içinden geçerken en iyi olanıdır. Ayrıca daha uzun ve daha ince tasarıma sahip olanlar azı dişlerinin kaşıntısında bebeğe yardımcı olabilir.
DİŞ KAŞIYICILARI YARIM SAATLİĞİNE BUZ DOLABINA KOYUN
Diş ağrılarını ve ağızdaki yükselen sıcaklığı gidermek için yardımcı olacağından bebeğiniz için buzdolabında kapalı bir hazne tüpü bulundurun ve diş kaşıyıcısını bunun içinde 30 dakika kadar tuttuktan sonra verin. Zaten eğer bebek sütten kesilmişse dolapta dilimlenmiş soğuk salatalık ve bazı meyveleri bulundurmanız, bunları diş çıkarma sürecindeki rahatsızlıkları hafifletici bir atıştırmalık olarak bebeğinize vermeniz de ona bu süreçte yardımcı olacaktır.
BEZLE UYGULAMA YAPIN
Yeni ve temiz bir bulaşık bezini ılık çaya, varsa papatya çayı içine batırarak bebeğinizin ısırmasını sağlayın. Ilık su ağrıyan diş etlerini rahatlatabilir ve dişlerin diş etlerinden geçmesine yardımcı olabilir.
EMZİRMEK VEYA EMZİRMEMEK
Araştırmalar bazı bebeklerin diş çıkarma sırasında daha fazla emzirilmek istediklerini ve bunun dişlerini hizalamalarına yardımcı olduğunu göstermiştir. Ancak emme eylemini diş etlerinde normalden daha ağrılı bulan ve süt emmeyi reddeden bebekler olduğunu da unutmayın. Bu gibi durumlarda eğer bebeğiniz altı aydan daha büyükse (sütten kesmeye hazır) ona püre verebilir veya uygun bir kap ile anne sütü verebilirsiniz. Birkaç gün sonra bebeğinizi tekrar emzirmeyi deneyebilir, onu teşvik edebilirsiniz.
NANE VEYA VANİLYA İLE OVALAYIN
İki çorba kaşığı hindistancevizi yağı ve bir damla nane esanslı yağı bir kapta karıştırın ve bebeğinizin diş etlerine küçük dokunuşlarla uygulayın. Vanilya endişeyi yatıştırdığı kanıtlanmış harika bir doğal sakinleştiricidir.
ANNE SÜTÜNDEN BUZ KÜPLERİ HAZIRLAYIN
Tıpkı burkulmalar ve kas ağrıları için harika olduğu gibi buzlar ağrılı-kaşınan diş etleri için de süper bir yatıştırıcıdır. Anne sütünün bir kısmını buz küpü tepsilerinde dondurun (isterseniz suyla karıştırıp çoğaltabilirsiniz) ve küpü düşürmemeye dikkat ederek bebeğinizin diş etlerine sürtün. (Asla bebeğin ağzına bırakmayın!).
BİR KAŞIĞI SOĞUTUN
Soğuk metal kaşık boğaz ve diş etleri için güzel bir yatıştırıcıdır. Bir çoğunuz bunu duyunca belki de çocukken soğuk kaşığı ağzında gezdirdiğini hatırlamıştır bile :)
Bebeğinizin diline yapışıp zarar verebileceği için kaşığı buzluğa koymak yerine sadece buzdolabında soğutduğunuzdan emin olun.
İHTİYAÇ VARSA AĞRI KESİCİ KULLANIN
Eğer diş çıkaran bebeğinizi yatıştırmak için hiçbiri yeterli değilse ağrısını hafifletmek için az miktarda lokal anestezik içeren şekersiz bir diş jeli bulmak iyi olabilir. Bu konuda bir sürü marka bulunmaktadır, ürünün bebekler için özel yapılmış olduğundan emin olun ve önerilen doza ve sıklığa uyun. Eğer hala acı çekiyorsa bir ilaç yazması için doktora götürmek gerekir.
Fakat unutmamak gerekir ki diş çıkarma sürecinde bebeğin acı çekmesi, ağlaması, huysuzlanması normal bir durumdur. Bunu kendinizde panik veya endişe unsuru yapmayınız.
BAŞKA NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Unutmayın yüksek ateş ve ishal gibi durumlar her zaman diş çıkarma ile ilgili olmayabilir. Kulak enfeksiyonları diş çıkarmaya çok benzer semptomlar gösterebilir bu yüzden eğer diş çıkarmamış ise ve endişeleniyorsanız doktorunuza görünün.
Diş çıkardığı için emmek diş ağrısını tetikleyebilir. Bebeğinizin çok kısa emdiğini yada emmek istemediğini görürseniz sütünüzü ona emme gerektirmeyen farklı kaplardan vermeyi deneyin.
Yazıyı beğendiniz mi?
Cok önemli bilgiler bilimsel veriler ile anlatılmış teşekkürler
YanıtlaSilBu bilgiler başka yerde yok