Gaz Problemi Nedir?
İnsan vücudunda besinlerin sindirimi sırasında gerçekleşen faaliyetler sonucu gaz açığa çıkar. Çıkan bu gaz, sindirim kanalında dolaşarak karında şişkinlik hissi yaratır. Genelde gaz midede oluştuğunda gurultu, kalın bağırsakta oluştuğunda osuruk, mideden yukarı kısımlara ulaşırsa geğirmek gibi belirtilerle dışarı atılmaktadır. Vücutta herhangi bir nedenden dolayı oluşan gazın dışarı atılamamasıyla beraber ortaya çıkan semptomlara gaz problemi denmektedir. Gaz sancısı yetişkinlerde görülse bile yaşanılan sancıya anlam verilemeyip, korkudan hastanelerin acil servislerine götüren bir problemdir. Bu problem bebeklerde de büyük sorun oluşturmakta ve panik yaratmaktadır.
Bebeklerde Gaz Probleminin Oluşma Nedenleri
Üstte bahsettiğim gibi sindirim faaliyetleri sonucu vücutta gaz oluşmaktadır. Fakat aşağıdaki etmenler de miniklerde gaz oluşumunu normalin üzerine çıkararak karın ağrısı, gaz sancısı gibi problemlere sebep olabiliyor. Bu nedenler;
- Omurilik soğanı, yeni doğan bebeklerde tam gelişmediğinde sindirim sisteminin de iyi çalışamaması sonucu bağırsak hareketlerinin yetersiz olması nedeniyle gaz oluşur.
- Bebeğin emzik veya anne göğsü emerken sık sık hava yutması nedeniyle yine gaz oluşur.
- Anne sütüyle beslenen bebeklerde memeyi doğru kavrayamamasından dolayı hava yutması sonucu gaz oluşur.
- Biberonla beslenen bebeklerde hava yutulması sonucu gaz oluşur.
- Anne sütünde oluşan ya da formül mamanın bebekte sindirimi konusundaki oluşturduğu problemler sonucu gaz oluşur.
- Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğe verilen mercimek, bulgur, karnabahar, brokoli, lahana, kuru fasulye vb. yiyeceklerin sindirimi esnasında diğerlerine göre daha çok gaz oluşur.
- Soğuk algınlığı, crohn,çölyak, huzursuz bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar da gaza neden olur.
- Bebeğin sık sık ağlaması da gazın başlıca nedenleri arasındadır.
Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri
Sevgili ebeveynler bir problemle baş edebilmenin ilk koşulu,önce o problemi ve belirtileri tanımaktır. Her rahatsızlıkta olduğu gibi gaz probleminde de bir bebeğin vereceği en önemli belirti ağlamaktır. Ancak bu belirti her zaman tek başına yeterli değildir. Eğer bebeğiniz ağlarken bacaklarını yukarı doğru çekiyorsa ve kıvranma hareketleri yapıyorsa, bunların yanında karnında belirgin bir şişlik varsa ve guruldama sesi geliyorsa, bunların yanında kokulu ya da kokusuz osuruyorsa ya da geğiriyorsa bebeğinizin huzursuzluk sebebi büyük bir olasılıkla gaz problemidir.
Ayrıca vücutta biriken ve dışarı atılmakta zorlanan gazın etkisiyle bebekler ağlama nöbetleri de geçirip gecelerce uykusuz kalabilirler. Haliyle uykusuz geçen geceler hem ebeveynlerin hem de miniklerin düzenini bozmakta ve huzursuzluk yaratmaktadır. Bu konuda sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğüm gaz çıkarma yöntemlerini ve gaz sancısına ne iyi gelir bunları paylaşacağım.
GAZ ÇIKARMA YÖNTEMLERİ
Bu yöntemler bebeğe uygulayacağınız masaj dışında uygulanan en etkili temel yöntemlerdir.
Bebek Omuzda
Bu pozisyonu uygulamak için bebeğin yüzü size dönük olacak şekilde kucağınıza alın. Bir eliniz bebeğin poposunun altını desteklerken, diğer elinizle bebeğin sırtına hafifçe vurun ya da hafifçe bastırarak sırtını ovalayın. Bu yöntemi uygularken eğer bebeğin midesi doluysa kusabilir. O yüzden omuzunuza ağız bezi ya da bir havlu koymak iyi bir fikir olur.
Bebek Kucakta
Bebeğin yüzü dışarıya bakacak şekilde kucağınıza oturtun. Bu esnada bir elinizle bebeğin koltuk altından kavrayın ve diğer elinizle hafifçe sırtına vurun ya da sırtını ovalayın.
Bebek Kolda
Bu pozisyon için önce bebeği yüzü koyun konumuna getirin. İsterseniz bir yastığın üstüne yatırın başını yan çevirerek,isterseniz de düzlerinizin üstüne koyun. Bebeğin yüzü yere bakarken başını, boynunu ve göğüsünün üst kısmını bir elinizle destekleyin. Boşta kalan elinizle de hafifçe sırtına vurun ya da sırtını ovalayın.
GAZ SANCISINA NE İYİ GELİR?
Peki gaz sancısına iyi gelen bitkisel yöntemler nelerdir? Gelin bunlara bakalım.
Rezene
1 ya da 2 tatlı kaşığı rezene tohumunu 4 fincan suda yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatın. Soğuduktan sonra gün içerisinde 2 kere tüketin.
Anason ve kimyon
Kimyon ile anasonu suda kaynatarak süzün. Bebeğinize yemek yedirmeden 10 dakika önce 2 çay kaşığı kadar tüketmesini sağlayın.
Bebeğiniz sıvı tüketebiliyorsa suyuna bir iki damla elma sirkesi damlatarak gazını hafifletebilirsiniz.
Sıcak havlu
Çok sıcak olmayacak şekilde havluyu ısıtın ve bebeğinizin ayaklarına sarın.
NOT:Bu bitkiler genellikle bebeklerde sıklıkla kullanılan ve hekimlerin de rahatlıkla önerdiği bitkilerdir. Yine de bunları kullanmadan önce lütfen çocuk doktorunuza danışınız.
Yazıyı beğendiniz mi?
Hiç yorum yok
Yorum Gönder