SON YAYINLAR
latest

SÜT DİŞLERİ

Süt dişleri,Çocuklarda süt dişleri ne zaman çıkar?,Çocukların süt dişleri ne zaman dökülür?,Süt dişleri kaç adettir?,Süt dişlerinin bakımı nasıl olur?,GE,


Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde ilk dişler genellikle 6 aylıkken diş etlerinden sıyrılarak çıkmaya başlar. Çıkan bu ilk süt dişleri, genellikle iki alt ön dişlerdir. Sonrasında da ilk dört ön diş ortaya çıkmaya başlar. Bunun ardından, diğer dişler yavaşça, genellikle üst ya da alt çenenin her iki tarafında, çift çift gelmeye başlar. Çocuklarda süt dişlerin tamamı ise 2 ile 3 yaşından ,6-7 yaşına gelene kadar ağızda bekler.

Süt Dişleri Kaç Adettir?
Çocuklarda süt dişlerinin çıkması tamamlandığında, alt çenede 10 adet, üst çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 adet süt dişi bulunmuş olacaktır. Bu sayı bazı durumlarda fazlalık ya da azlık şeklinde değişiklik gösterebilir. Çocuğun diş sayısında görülen normalden fazla farklılıklar genellikle genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çıkan bu dişler sayı farklılıklarının yanı sıra, şekil bozuklukları ve sıralanma yanlışlıkları da oluşturmaktadır. Çocuktaki eksik ya da fazla dişleri saptamak ileride oluşabilecek kapanış bozukluklarını önlemekte oldukça faydalıdır.

Bebeğinizin ilk yıllarında her 6 ay için, yaklaşık 4 dişi çıkar. Kız çocuklarında süt dişleri genellikle erkeklerden daha erken çıkmaktadır. Çocuklarda genellikle alt dişler, üst dişlerden önce gelir. Her iki çenede de dişler,çifter çifter gelmektedir. Süt dişleri, ondan sonra gelecek olan kalıcı dişlerden daha küçük ve daha beyaz renktedir. 2 veya 3 yaşlarına gelen bir çocuğun yaklaşık olarak tüm süt dişleri çıkmış olmalıdır.


Dört yaşlarından sonra ise, çocuğun çene ve yüz kemikleri anotomik olarak büyümeye başlar ve bu, süt dişleri arasında boşluklar yaratır. Bu gelişim aşaması, daha büyük olan  kalıcı dişlerin ortaya çıkması için gerekli olan alanı sağlayan mükemmel bir doğal büyüme sürecidir. Çocuklar 6 ve 12 yaşları arasında olduğunda ağızlarında hem süt dişleri, hem de kalıcı dişlerin bir karışımı bulunmuş olur.

Çocukların Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?
''Anne dişim düştü!”. Bu cümleyi söyleyen her çocuk hayatının büyük bir dönüm noktasına girmiştir. Çıkan süt dişleri, kalıcı dişlerin çıkması için dökülmek zorundadır. Genellikle çocukların süt dişlerinin dökülme süreci,ilk çıktığı andan itibaren 6 yıl ya da daha fazla sürebilmektedir. Çocuklar 6 yaşlarına geldiklerinde süt dişleri, kalıcı dişlere yer açmak için gevşemeye başlar. Bu aşama bazı çocuklarda 4 yaşında, bazılarında ise 7 yaşında görülebilir; fakat genellikle daha geç ya da daha erken değildir. Çocuğun ağzında çıkan bu dişler genellikle çıktıkları sıraya göre düşerler. Yani ilk çıkan ilk düşer. Çocuklar için heyecan yaratan süt dişlerini düşürmek, her çocuğunuzun muhtemelen sabırsızlıkla beklediği bir şeydir. Bu değişim çocuğun gelişimi açısından bir geçiş dönemidir. Süt dişleri çıkan bir çocuğa; diş hekiminden bir randevu alacağınız günler yakındır.

Süt dişleri,çocukların ilkokul çağında dökülür, fakat bunun zamanı her çocukta farklıdır. Çocuklarda süt dişlerini düşürme sürecinin yani ortalama yaş grubunun ilkokul çağı olduğunu unutmayın. Bununla berbaber, çocuğunuzun diş sağlığı ile ilgili endişeleriniz varsa eğer,bu konuyla ilgili olarak diş hekiminize danışabilirsiniz.

Üsttede söylediğimiz gibi her çocuğun gelişimsel aşamasına göre dişlerin dökülme süreci farklılık gösterir. Genelde çoğu çocuk ilk dişlerini, anasınıfı veya birinci sınıf arasındaki yıllarda düşürür. Yani 6-7 yaş arasındaki dönemlerde düşürmektedirler. Sizin çocuğunuzun ilk dişini düşürmesi, 8. yaş gününden sonrasına denk gelse de endişelenmeyin lütfen. Diş dökülmesi ile beraber dişlerin hangi sırayla döküldüğü de çok önemlidir. Bazı çocuklarda, kalıcı dişlerin bir kısmı eksik olabilmektedir. Eğer çocuğunuzda gözlemlediğiniz diş problemleri ya da ailede eksik dişler varsa, çocuğunuzun diş hekiminin haberdar olmasını sağlayın.

Süt Dişlerinin Bakımı
Süt dişleri çocukların ağızlarında kısa bir süreliğine kalacak olsa da, onların hayatında önemli rol oynarlar. Süt dişleri:
  • Kalıcı dişler için alan oluştururlar.
  • Çocuğun yüzüne normal görünüm kazandırılar.
  • Çocuğun iyi beslenmesine yardımcı olurlar.
  • Dişler çocukların net konuşma geliştirmelerine yardımcı olurlar.
  • Süt dişleri,kalıcı dişlerin sağlıklı bir başlangıç yapılmasına yardımcı olurlar.
  • Süt dişlerinde oluşan enfeksiyonlar ve çürüme reaksiyonları kalıcı dişlere zarar verebilir. Ayrıca süt dişlerde oluşan bu çürükler, çocukta çiğnemeyi zorlaştırır ve çocuğunuzun yiyecekleri reddetmesine neden olur. Bu sebepten dolayı, süt dişlerinin bakımı ihmal edilmemelidir.


Süt Dişi Çürüklerinin ve Erken Süt Dişi Kayıplarının Meydana Getirdiği Sorunlar
  • Çocukta erken düşen dişler,çiğneme zorluğu nedeniyle beslenme yetersizliği oluşturur. Bu da çocuğun gelişim ve büyüme aşamasını yavaşlatmaktadır.
  • Erken düşen dişlerden kaynaklı yüzde estetik kaybı ve psikolojik problemler oluşur. Yani çocuğun ön dişlerin kayıplarında, çirkin görüntü ortaya çıkmasına ve onunla kimse dalga geçmesin diye, çocuğun gülmeyi unutup köşeye çekilmesine neden olur. Ayrıca ruhsal olarak içine kapanık bir çocuk haline getirir. 
  • Ağızda oluşan aşırı çürük nedeniyle kök ucunda enfeksiyon oluşmasıyla çocuğun genel sağlığının bozulmasına neden olur. Bununla beraber yüksek ateş, yüzde kızarıklık, halsizlik, bitkinlik ve iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda görülen enfeksiyonların yayılma hızı yüksek olduğundan aynı zamanda baş boyun bölgesi damarlarla zengin olduğundan dolayı aşırı enfeksiyonlar çocuk için çok tehlikelidir. Bu durumlarda zaman kaybetmeden çocuğu hasta hastaneye kaldırmanız gerekir.
  • Ayrıca oluşan bu enfeksiyon süt dişi altında bulunan daimi dişlere zarar verebilir. 
  • Erken çekilen süt dişlerin boşluklarına doğru komşu dişlerin hareket edip alttan gelecek olan daimi dişler için uygun alan kalmayıp dişlerin sürme bozuklarına neden olmaktadır ve çocuğun ağzında böylece dizim ve ortodontik problemler meydana gelmektedir.
  • Yine erken düşen veya erken çekilen süt dişlerinden kaynaklı çocukta konuşma ve fonasyon problemleri meydana gelir. Özellikle de ön süt dişlerin erken kaybı,çocuğun bazı harflerin doğru telaffuzunu imkânsız kılar.

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

1 yorum