SON YAYINLAR
latest

GEBELİKTE NELER YENMEMELİ?

G, GB, Gebelikte ne yememeli, Gebelikte neler yenmemeli, Gebelikte zararlı olan yiyecekler, Hamilelerin yememesi gereken yiyecekler, Hamilelerin yememesi gerekenler, Ö,
Sevgili okurlar gebelik süreci her kadının yaşaması gereken belki de en güzel ve en özel durumdur. Bu güzel serüven her kadında farklı ilerlese de sonuç hep aynıdır. Belki de dünyanın en muhteşem varlığının kucaklanmasıyla son bulmaktadır. Bu özel süreci en sağlıklı şekilde geçirmek sizin elinizdedir. Bir gebe ilk süreçten itibaren beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeli ve en sağlıklı şekilde beslenmelidir. Çünkü artık sadece kendinizden değil karnınızdaki yavrunuzdan da sorumlusunuz. Bu yazımda size gebelikte neler yenmemeli bu gıdaları anlatacağım.

Bu Gıdalara Lütfen Dikkat Ediniz!

-Pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler
(Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açan listeria adlı bir bakteri mevcuttur.)

-Karaciğer (İçeriğinde yüksek oranda A vitamini bulunur gebelik döneminde alınan yüksek A vitamini bebeğinizin hayatını kaybetmesine bile neden olabilir.)

-Az pişmiş ya da çiğ yumurta
(Salmonella hastalığına yol açar)

-Az pişmiş ya da çiğ et
(Bu süreçte çiğ et ve ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü Toksoplazma adında bakteriyel bir hastalığa yol açmaktadır. Bu hastalık bebeğinizin düşmesine veya sakat doğmasına sebebiyet verebilir.)

-Kabuklu deniz ürünleri
(Salmonella içerdiğinden midye,karides,istiridye gibi besinler hamilelik döneminde yasaktır.)


-Her türlü sakatat ve çiğ balıklar
(Gebelikte yenmemesi gereken balıklar ve sakatatlar  içerisinde aşırı miktarda bakteri bulundurur. Bu da sizin ve bebeğiniz için zararlıdır.)

-Sigara,Alkol ve alkollü içerikli içecekler
(Sigaranın ve alkolün bu dönemde hiçbir şekilde içilmemesi gerekir)

-Kahve
(İçeriğindeki kafeinden dolayı hamilelikte elinizden geldiğince içmemeye çalışınız)

-Şeker ve aşırı şeker içerikli besinler
(Aşırı şekerli ürünler gebelik döneminde zararlıdır. Gebelik şekeri yani gastasyonel şekere yakalanma riskinizi arttırır.)

-Çeşitli gıda boyalarıyla hazırlanmış besinler
(Bu gıdalardan uzak durunuz.)

-Kola ve türevleri
(Asitli içecekler tüm gebelik süreci boyunca zararlıdır. İçeriğinde kafein ve tatlandırıcılar bulunmaktadır. Aşırı şekerli olan bu ürünler gastasyonel şekere yakalanma riskinizi arttırır ve hem sizin hem de bebeğinizin şekerini yükseltir. Ayrıca içeriğindeki ait midenizi rahatsız eder ve hazımsızlık yaşatır.)

-Doktora danışılmadan içilen bitki çayları
(Bitki çayları gebelik döneminde doktor onayı olmadan içilmemelidir. Örnek olarak aloevera, fesleğen, kekik, ada çayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki erken rahim kasılmalarına sebebiyet vermektedir.)

-Soya ürünleri
(Soya ürünleri genetiği ile oynanmış besinlerdir ve bebeğinizin ve sizin sağlığını etkileyebilir.)

-Hazır paketli gıdalar
(Cips,kraker,çikolata gibi hazır gıdalar yine bu dönemde tehlikelidir.)

-Hazır meyve suları
(İçerisinde gerçekten meyve mi var yoksa kullanılmayacak derecede kötü meyvelerin posalarından mı yapılıyor siz düşünün derim. Lütfen hazır meyve suyunu ne siz için ne de doğacak olan çocuğunuza içiriniz.)

-Hazır şarküteri ürünleri
(Salam, sosis, sucuk,pastırma gibi gıdalar yüksek bakteri içerdiğinden toksoplazma hastalığına sebebiyet verebilir.)


-Dondurulmuş hazır yiyecekler
(Hamburger,pizza gibi hazır gıdalar koruyucu madde içermektedir. Ve besin değerleri düşüktür. Bu gıdaları kesinlikle tüketmemenizi öneririm.)

-Aşırı tuz ve tuzlu ürünler
(Gebelikte 5.aydan sonra özellikle yüksek tansiyon riski artmaktadır. Vücudunuzda hem su toplanmasına (ödem) sebep olan hem de tansiyonunuzu etkileyen tuzu dikkatli tüketiniz.)

-Cips ve kızartmalar
(Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren besinler hamilelik döneminde tüketilmemelidir. Nedeni ise akrilamid maddesinin karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluşması ve bunun sinir sistemine hasar vermesidir.)

-Mevsiminde olmayan meyve ve sebzeler 
(Bu dönemde yine GDO'lu gıdalar zararlıdır. O yüzden elinizden geldiğince mevsimsel ürünleri tüketmeye çalışınız)

-Hamur işi yiyecekler
(Poğaça,pasta,simit benzeri ürünleri bu dönemde elinizden geldiğince az tüketmeye çalışınız. Hem kilo yapması açısından hem de şekerinizin yükselmesine olanak sağladığından.)

-İyi yıkanmamış sebzeler
(Sebze ve meyvelerinizi yıkarken sirkeli suda bekletiniz.Bakterili gıdalar gebelikte çok tehlikelidir.)

Yazıyı beğendiniz mi?

« GERİ
İLERİ »

Hiç yorum yok